Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП се моли на опозицията за помощ след спор с ИТН

Политика

БСП се моли на опозицията за помощ след спор с ИТН

БСП се моли на опозицията за помощ след спор с ИТН - Tribune.bg
Снимка:

БСП в лицето на Георги Свиленски се помоли на депутати от опозицията за помощ. Причината е спор между коалиционните партньори затова дали народни представители могат да внасят за разглеждане изменения в бюджета, което според левицата било работа само и единствено на Министерски съвет.

„Моля г-н Кирил Ананиев от ГЕРБ и г-н Йордан Цонев от ДПС, които са били финансови министри и са изготвяли бюджета години наред да излязат и да кажат дали това е допустимо. Моля ви да излезе и да кажете“, призова Свиленски.

Според Крум Зарков това не се е случвало никога за 32 години, защото е противоречи на Конституцията и законите в страната.

Ива Митева от ИТН, които са и вносители смята, че след като депутати имат право да правят предложения между първо и второ четене, то не вижда причина да се внасят такива законопроекти. Митева поиска и тълкуване от Конституционния съд и остро възрази срещу искането от страна на червения депутат Филип Попов точката да падне от дневния ред.

Йордан Цонев пък порица председателстващия Кристиян Вигенин, че точката е допусната до пленарна зала и не вижда причина тя да отпада. Искането на Попов и БСП пък бе отхвърлено от зала. 

От ГЕРБ поискаха при обсъждането на законопроекта да присъства финонсавоият министър Асен Василев и този на образованието Николай Денков. Причината е, че се получават и два вида правила за атестация - "нови" - които са в решението на МС и ще са за държавните вузове, и "стари" - в закона за висше образование, които не са отменени и ще важат за частните университети. Причината новите правила да се отнасят само за държавните вузове е текстът в преходните разпоредби на закона за бюджета за 2022 г., според който именно държавните висши училища ще получат 20 млн. лв. допълнително към бюджетите си за т.г., но ако приведат критериите за атестиране на академичния състав, записани в правилниците им, в съответствие с новата методика на МС за атестиране - условие, срещу което също ректорите се бунтуват.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати