Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП за българския вариант на закона „Магнитски“: Абсолютно неприемлив, няма как да бъде подкрепен

Политика

БСП за българския вариант на закона „Магнитски“: Абсолютно неприемлив, няма как да бъде подкрепен

БСП за българския вариант на закона Магнитски: Абсолютно неприемлив, няма как да бъде подкрепен - Tribune.bg
Снимка:

Решението на България кога да влезе в Еврозоната трябва да бъде на базата на внимателен и детайлен анализ, каза Румен Гечев

Абсолютно неприемлив - така председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски определи варианта на български закон „Магнитски“, подготвян от вицепремиера Асен Василев. По думите му няма как той да бъде подкрепен. 

„Подобен проект не е коментиран в коалиционен формат, нито в партиите“, обясни Свиленски. „Няма разумен човек в държавата, който да каже "да" на това, което беше публикувано“, категоричен бе той.

„БСП не се произнася по слухове в интернет. Този проект не е внесен“, каза от своя страна Румен Гечев.

„Позицията на БСП е категорична – БСП подкрепя влизането на България в Еврозоната, но тук трябва да уточним, че всяка страна-кандидат преценява кога и при какви условия ще стане член на Еврозоната. Българите трябва да си направим точно сметката за това какви предимства бихме имали и какви ще са предизвикателствата, ако влезем в Еврозоната. Решението на България кога да влезе в Еврозоната трябва да бъде на базата на внимателен и детайлен анализ“, посочи Гечев. 

„Докато ние не видим тези два анализа и не ги дискутираме на експертен коалиционен съвет, няма как да сложим печат, че датата е тази“, категоричен бе той.

„Някои от партньорите са по-големи ентусиасти“ , така обясни Гечев включването на решението в дневния ред на Министерски съвет. Той напомни, че Швеция и Дания са имали референдуми, след които са отказали да влязат в еврозоната.

По думите му Унгария, Чехия и Полша също не възнамеряват да приемат еврото в близките години.

Социалистът бе категоричен, че политическото ръководство на партията няма да подкрепи приемането на единната европейска валута у нас, докато не се запознае с двата доклада на финансовото министерство и БНБ по темата и тя не бъде подложена на експертен дебат.

От БСП коментираха и темата „Република Северна Македония“. „Нямаме промяна в позицията по Северна Македония“, отбеляза Георги Свиленски.

Той все пак смята, че свикването на КСНС е добро, за да се чуе какво е свършено по темата.

Председателят на ПГ на БСП коментира и думите на Христо Иванов по-рано днес, че ДБ би подкрепила ветото за начало на преговори на РСМ с ЕС да бъде вдигнато, ако ЕС гарантира правата на българите в РСМ чрез промяна на македонската конституция.

„Нямам усещане, че ЕК би приела да стане гарант“, посочи Свиленски.

Той увери журналистите, че спрямо БСП и коалицията не е бил указван натиск отвън за бързото разрешаване на спора с РСМ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати