Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП се събира на 50-ия си Конгрес

Политика

БСП се събира на 50-ия си Конгрес

БСП се събира на 50-ия си Конгрес - Tribune.bg
Снимка:

БСП се събира на 50-ия си Конгрес в НДК. Според социалистите, той ще даде нов хоризонт за левицата. От всичките над 950 делегати на 50-ия Конгрес промени е направила Видинската партийна организация, където цялото ръководство напусна партията преди предходните парламентарни избори. Конференцията на видинските социалисти е избрала нови делегати на тяхно място, които да ги представляват на Конгреса, заявяват от ръководството на БСП в отговор на заявленията на Кирил Добрев, че в рамките на 2-3 седмици са отстранени около 70 делегати от конгреса.

От БСП уточняват, че това са неверни изявления и спекулации относно състава на Конгреса на БСП, както са неверни и твърденията за смяна на делегати от ръководството на партията.

„Ръководството на партията не може да сменя делегати. Това могат да правят само и единствено общинските и районни конференции на местните структури при спазване на Устава“, заявяват от „Позитано“ 20.

Промени са направили конференциите на пловдивските социалисти, където преди близо година започна пълен цикъл отчети и избори в шестте района на града. При пълен цикъл отчети и избори се избират изцяло нови органи, в това число и нови делегати на Конгреса, което могат да направят единствено и само местните организации. Избрани са и нови делегати отново от местните структури в единични случаи, като са отчетени предвидените от Устава напускане на партията, трайна невъзможност или смърт.

Има едно делегатско място, което ще остане празно, тъй като титулярът е изключен от партията. Избор на нов лидер няма да бъде сред темите на партийния форум.

Попитана има ли вариант лидерският въпрос да бъде поставен на конгреса на БСП, Корнелия Нинова заяви по-рано, че всеки делегат може да предлага каквото реши, но няма как Конгресът да обсъжда този въпрос, тъй като в Устава на БСП преди време са приели, че председателят се избира от всеки един от членовете на партията с пряк избор. Докато тази норма в устава важи, всички претенденти за поста да заповядат, догодина септември ми изтича мандатът, има пряк избор, да се състезават пред членовете на партията и когото те харесат, да си изберат за председател, допълни Нинова.

Лидерът на БСП каза, че на конгреса трябва да обсъдят нова модерна лява програма, защото старата е от 2008 г., а обществените отношения и левите идеи са се променили, изменения в Устава, платформа за местни избори и, разбира се, да обсъдят предстоящите парламентарни избори.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети