Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП в спор с „Възраждане“ чия е идеята за повече българска музика в ефира

Политика

БСП в спор с „Възраждане“ чия е идеята за повече българска музика в ефира

БСП в спор с Възраждане чия е идеята за повече българска музика в ефира - Tribune.bg
Снимка:

Депутати от БСП обвиниха партия „Възраждане“, че е откраднала техен законопроект за повече българска музика в ефира.

Александър Симов припомни, че социалистите работят по темата от 2011г. А колегата му Иван Ченчев коментира, че въпросът за повече българска музика в ефира е включен в управленската програма и законопроектът на БСП ще влезе за обсъждане на първия коалиционен съвет на управляващите.

От своя страна „Възраждане“ предлага 50% от излъчваната музика в ефира на обществените медии БНР и БНТ.  

„Заедно с българските изпълнители, автори на музикални песни и ангажирани групи в музикалния бранш, ще изготвим и внесем законови промени в Закона за радио и телевизия, с които да осигурим повече ефир за българската музика. Ние няма да налагаме определени изисквания за това каква да бъде музиката, всеки музикален редактор ще може сам да прецени какво биха слушали неговите слушатели“, уточни депутатът Цвета Галунова. Тя изнесе данни, според които през 2014 г. българската музика в ефира е била 26% , а тази година  е едва 12%.

Депутатът от „Възраждане“ настоя, че това е европейска практика и вече е въведена във Франция, Белгия, Унгария, Нидерландия, Украйна и др.

„Във времена на кризи държавата трябва да подпомага родните творци. Понятието българска музика означава, че един от авторите трябва да е българин. Това означава, че една песен, ако е създадена от български автор, дори да е на английски, тя отново се води за българско произведение“, коментира Галунова.

Партията ще проведе на 15 април първата от поредицата кръгли маси с български творци и представители на институции.

Друга инициатива в тази посока имаше от страна на „Обединени патриоти“, които внесоха в 44-то НС законопроект поне една трета от дневното съдържание в радио и телевизионния ефир да бъде за българска музика, но той не бе приет.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети