Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Отиваме на избори: БСП връща утре на президента неизпълнен мандата за кабинет

Политика

Отиваме на избори: БСП връща утре на президента неизпълнен мандата за кабинет

Отиваме на избори: БСП връща утре на президента неизпълнен мандата за кабинет - Tribune.bg
Снимка:

БСП ще върне утре на президента неизпълнен мандата за съставяне на правителство. Това обяви на брифинг в Народното събрание Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП. Именно той миналата седмица получи от Румен Радев папката с мандата.

„Това, което се случи днес беше тест на българското общество - кой от коя страна застава на тази разделителна линия - на хората и партиите, които искат да се борят с корупцията и на тези, които защитават корупцията. Отговорността е на тези, които не подкрепиха България да има работещо правителство и Народно събрание. ДПС, ГЕРБ, „Възраждане“ извадиха законодателната програма, предложена от БСП. Ясно стана на всички български граждани, че „Възраждане“ са патерица на ГЕРБ, а ИТН на ДПС“, обясни Георги Свиленски, след като депутатите, сред тях парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ, гласуваха да отпадне от дневния ред на седмичната програма на Народното събрание проекторешение за приемане Законодателна програма за периода юли - декември 2022 година, внесен от ПГ на БСП, с което на практика блокира възможността за съставяне на кабинет.

Според него всичко е било лицемерно поведение от страна на ИТН и те никога не са имали намерение България да има правителство и работещо мнозинство.  

Припомняме, че позицията на БСП от вчера е, че при приемане на законодателната програма левицата ще предложи Асен Василев за министър-председател. Социалистите обявиха, че ще върнат мандата, ако тази програма не бъде приета.

„В тази ситуация и според решението на Националния съвет на БСП ние утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен“, каза Свиленски.

Той обърна внимание, че последните седмици е разработена програма и уточни, че тя е разработена от трите партии и включва предложения на ИТН. „В нея ясно беше записано избор на председател на КПКОНПИ - Бойко Рашков, приемане на Антикорупционния закон и създавалата се ситуация с КЕВР, а именно избор на председател. Опасността, която стои пред държавата от днес нататък е в отговорност на тези, които не подкрепиха това България да има работещ парламент и работещо правителство. Под указанията на Десислава Атанасова и Йордан Цонев заедно парламентарните групи на ИТН, ДПС и "Възраждане" саботираха и извадиха от програмата на парламента именно законодателната програма, предложена от ПГ на БСП“, подчерта председателят на ПГ на БСП.

На въпрос за кога ще бъдат насрочени парламентарни избори Свиленски препрати за отговор към президента и президентската институция.

„Отговорността е изцяло на президента. Колкото иска, толкова да задържа мандата. Имахме програма и амбиция, но няма необходимото мнозинство“, коментира той. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети