Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бучковски очаква Кирил Петков да вдигне блокадата на РС Македония

Политика

Бучковски очаква Кирил Петков да вдигне блокадата на РС Македония

Бучковски очаква Кирил Петков да вдигне блокадата на РС Македония - Tribune.bg
Снимка:

Специалният пратеник на македонското правителство за разрешаване на спора между властите в Скопие и София Владо Бучковски е убеден, че през следващите месеци България ще премахне блокадата за започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, предаде БГНЕС.

„През 2021 г. в продължение на 8 месеца България нямаше редовно правителство. В страната имаше три пъти парламентарни и един път президентски избори. Това даде сериозно отражение върху нашите усилия да намерим взаимно приемливо решение и да бъде премахната блокадата по пътят ни за ЕС“, каза Бучковски.

Според него „въпреки тези непредвидими обстоятелства, е направен напредък при изграждането на доверието между двете страни“.

„Срокът за работата на тези работни групи, който ще бъде изпълнен с интензивни срещи, може да бъде съкратен. Аз съм убеден в това, но ситуацията ще бъде по-ясна след срещата на новия македонски премиер Димитър Ковачевски с неговия български колега Кирил Петков, която е насрочена за средата на месец януари", каза още Бучковски пред местния сайт „Локално“.

„През 2022 г. очаквам да постигнем взаимно приемливо решение с България. Решение, което ще бъде базирано на взаимното уважение и ще бъде издържано. Българската блокада ще бъде вдигната. Започването на преговори с ЕС най-накрая ще бъде реалност", изрази надеждите си Бучковски.

По повод на твърденията на лидера на опозицията Христиан Мицкоски, който каза, че Кирил Петков не е "храбър политик" специалният пратеник заяви, че не приема неговата позиция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати