Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Чобанов посече Нинова и хвалебствията на властта за икономиката и инвестициите

Политика

Чобанов посече Нинова и хвалебствията на властта за икономиката и инвестициите

Чобанов посече Нинова и хвалебствията на властта за икономиката и инвестициите - Tribune.bg
Снимка:

Депутатът от ДПС и бивш финансов министър Петър Чобанов посече оптимистичния и хвалебствен сценарий на министъра на икономиката Корнелия Нинова прочетен от трибуната по време на дебатите по вота на недоверие.  

И той също като нея заяви, че ще извади цифри. Първо, Чобанов попари Нинова с високата цифра на инфлацията. И той като нея сравни инфлацията при управлението на Борисов и при управлението на Петков. Оказва се, че преди година преди нас по-висока инфлация са били 15 държави, а сега едва 4.

Чобанов беше категоричен, че тази висока инфлация е на път да доведе българинът до още по-голяма бедност – заради високата инфлация на цени на производител. Освен това високата цифра, която по данни на НСИ е над 15 процента правят бизнеса неконкурентоспособен.

Второто звено, което Чобанов пропука от словото на Нинова бяха преките чуждестранни инвестиции. По думите му така анонсираните 456 млн. евро за периода януари-април 2022, спрямо същия период на 2021 г. се оказват основно дългът на българските компании към чуждите собственици, който е спрял да намалява.

„Задлъжнялостта на дъщерни дружества към компанията-майка в чужбина също се счита за пряка инвестиция, но и за външен дълг. През първите 4 месеца на 2021 г. този дълг намалява с 351  млн. евро, докато през тази година намалява само с 26 млн. евро. Разликата е 325 млн. евро, което се отчита според правилата като увеличение на преките инвестиции.“, обясни той и поясни „71% от общото увеличение се дължи на факта, че дългът на българските компании към чуждите собственици е спрял да намалява!“

Чобанов коментира още, че увеличения дяловия капитал с 32.5 млн. евро всъщност  се дължи „предимно на спада на капитала през 2021 г., а не на свръхположително развитие сега“.

Той припомни и искането на управляващите за по-висок държавен дълг, като според справката му до април тази година той е по-висок с 2,5 млрд. от април 2021 година. Все пак Чобанов подчерта, че дълг се сравнява в края на годината, но припомни, че правителството на Петков иска вдигане на рамката. Според финансиста лихвите по кредита също ще бъдат много по-високи, което ще доведе до още загуби.

„Икономиката и финансите, уважаеми колеги, не могат да се управляват с неверни внушения и елементарни, първосигнални лозунги.“, завърши той.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати