Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дачич: Сложена е точка на недоразумението с Борисов

Политика

Дачич: Сложена е точка на недоразумението с Борисов

Дачич: Сложена е точка на недоразумението с Борисов - Tribune.bg
Снимка:

То е следствие от лоша интерпретация в медиите на думите на българския премиер

Сложена е точка на недоразумението с българския премиер Бойко Борисов. Тази позиция повтори сръбският външен министър Ивица Дачич, дни след като призна, че е реагирал на думи, които българският министър-председател не е изричал. 

Дачич пред Захариева: Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал

Сега Дачич отново поясни, че недоразумението е следствие от лоша интерпретация на думите на Борисов в медиите.

В медиите се появили твърдения, че Борисов е посъветвал бъдещия върховен представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, че не може да представлява само Испания, а трябва да има предвид позицията на целия ЕС, че Косово е независимо.

„Подобно изявление предполага, че ЕС е признал независимостта на Косово и аз трябваше да реагирам“, посочва в интервю за телевизия Пинк Дачич, тъй като по този начин представените думи на Борисов касаят териториалната цялост на страната му.

Той признава, че е разбрал за грешната интерпретация след среща с българския външен министър. „Останах на своята позиция до срещата с Екатерина Захариева“, казва Дачич. Именно българският дипломат номер едно му е обяснила, че Борисов е казал, че новият ръководител на европейската дипломация трябва да има предвид позицията на други страни по отношение на Косово, а не само на родната си Испания.

„Казах, че не желаем да разваляме отношенията с България, но ако някой е наш приятел, той трябва да има предвид колко е важно Косово за Сърбия“, посочва Дачич в интервюто.

Той изрази също така мнение, че бъдещият шеф на европейската дипломация трябва да защитава позицията на ЕС за Косова, която е за неутралитет и да го отбелязва със звездичка и бележка под линия, защото това означава, че е територия, а не отделна държава. Дачич посочи и че пет страни от ЕС не са признали Косово.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети