Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дълговете на мюфтийството няма да се опростят, а ще се разсрочат (ОБНОВЕНА)

Политика

Дълговете на мюфтийството няма да се опростят, а ще се разсрочат (ОБНОВЕНА)

Дълговете на мюфтийството няма да се опростят, а ще се разсрочат (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Новото предложение влиза в Закона за вероизповеданията

Партия ГЕРБ ще направи ново предложение между първо и второ четене на Закона за вероизповеданието. „С него ще се регламентира да няма опрощаване на дълговете на вероизповеданията, а да има отсрочване на задълженията“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов на брифинг в парламента.

„Всичко изискуемо от НАП ще остане, но задълженията ще се разсрочат за период, който ще уточним допълнително“, посочи Цветанов. По думите му решението е взето след разговори на представители на ГЕРБ и експерти от Министерството на финансите. Промените не са обсъждани с представители на ДПС.

Поводът за промените в Закона за вероизповеданията цели да се ограничи външното влияние върху тях и това се прави във всички европейски държави, припомни председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Поради многото спекулации за опрощаването на дълговете на едно от вероизповеданията, категорично заявявам – по никакъв повод няма договорка или извиване на ръце от страна на ДПС. Недопустимо е, когато говорим за религии, да има някакъв политически оттенък", категоричен беше Цветанов.

Министърът на финансите Владислав Горанов допълни, че се обсъждат различни варианти за отсрочка на задълженията на вероизповеданията.

„Това е съществуващ способ, не е иновация. Законът ще изпълни целта си. За отсрочката се налага лихва. Вземанията на НАП са обезпечени. Периодът е тема на дебат, идеята е парите на година да стигат за текущи разходи и плащане на задълженията“, коментира финансист номер едно в държавата. Той бе категоричен, че лидерът на ГЕРБ участва във взимането на всички решения и е запознат с конкретното предложение, но то не е обсъждано с ДПС.

„Задълженията на Мюфтийството не са от вчера, за някои от имотите има изпълнителен лист, тече продажба. За размера на задълженията трябва да се продаде имущество, но се създава напрежение“, припомни Горанов.

Според Цветан Цветанов БСП са се заиграли по непочтен начин с темата. „Ще видя следващата опорна точка на БСП, защото искаха темата за вероизповеданията за основна тема по време на изборите. Нито един не каза, че това е било грешно на срещите ми в страната. Тези хора по места знаят, че съжителството е от векове, а не знам защо го правят БСП. Питам - 1998г. е подписан протокол на Българската дирекция по вероизповеданията и алтернативната дирекция в Турция, в т. 5 е записано, че митата се отменят от Дирекция по вероизповеданията, кой го реши това?! 8 млн. лв. не са малко пари, но говорим за тези, които договориха „Белене“ - без договори и излизат днес като морални стожери. Няма ги в смесените региони. Единствената алтернатива там е партия ГЕРБ и ДПС“, коментира ситуацията в страната Цветанов. Той подчерта, че основният въпрос за БСП сега е листата за европейските избори и никой от социалистите не присъства на обществено мероприятие, за да не бъде обвинен от лидерката Корнелия Нинова. „Колегите са хващат за главата, но това го прави Корнелия Нинова“, недоумява Цветанов.

Представителят на ВМРО Александър Сиди подкрепи новото предложение на ГЕРБ за отсрочка, а не амнистия на задълженията на вероизповеданията . „Ние сме напълно доволни от това решение. Не би трябвало да има напрежение. Говорим за едно от вероизповеданията“, уточни Сиди.

Автор: Моника Гаджанова 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати