Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Данаил Кирилов: Има логика във видеонаблюдението при броенето на бюлетини

Политика

Данаил Кирилов: Има логика във видеонаблюдението при броенето на бюлетини

Данаил Кирилов: Има логика във видеонаблюдението при броенето на бюлетини - Tribune.bg
Снимка:

Идеята да има видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините в избирателните секции е била обсъдена на заседание на парламентарната правна комисията. Това съобщи в кулоарите на парламента председателят ѝ Данаил Кирилов.

„В тази идея има логика. Досегашната практика да не се слага видеонаблюдение, за да се гарантира тайната и спокойствието на вота, е възприета от Венецианската комисия. Ако се приложи тази идея само за броенето в районните секции на избирателните комисии, ще се получи положителен ефект. Така ще има поглед и контрол над изборния процес“, коментира Данаил Кирилов.

Председателят на правната парламентарна комисия отклони отговора на въпроса дали ГЕРБ ще подкрепят идеята камерите в избирателните секции да записват и звук.

„Не мога да говоря по неприет текст. Досегашната практика показва, че на местата за провеждане на избори вече има видеонаблюдение – това са учебни стаи, където има камери. Досега ЦИК със специално постановление нареждаше изключването им и следеше в изборния ден те да не работят. Предполагам, че ако НС вземе такова решение, повечето останали помещения ще трябва да бъдат оборудвани. Имайте предвид, че повечето такива камери са с ниска резолюция и не могат да послужат за специфична идентификация на лицата, най-малко пък на конкретни бюлетини“, подчерта Данаил Кирилов.

Народният представител коментира и начина, по който си комуникират с президентството. Той призна, че това става основно по телефона. Само при вето на държавния глава в правната комисия канели с официално писмо представители на институцията.

По повод отсъствието на представители на ГЕРБ на срещата за изборното законодателство при президента, Данаил Кирилов посочи, че председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е в чужбина, а лично той имал много ангажименти в парламента. Независимо от това от ГЕРБ не възразявали срещу такива дебати, но мястото им е в парламента.

„На мен като председател на правната комисия ще ми е много трудно да обясня на колегите от ПАСЕ и на тези от Венецианската комисия защо имаме видеонаблюдение“, призна Кирилов. Според него и от опозицията ще кажат впоследствие, че това е опит за манипулиране на вота. По думите на Кирилов ГЕРБ са подкрепили „Воля“ за видеонаблюдението, за да има дебат.

Въвеждането на видеонаблюдението е тест за нашето общество и ако след евроизборите има недоволство, то ще отпадне от законовите регламенти, подчерта Кирилов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети