Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Данаил Кирилов положи клетва като министър на правосъдието (ОБНОВЕНА)

Политика

Данаил Кирилов положи клетва като министър на правосъдието (ОБНОВЕНА)

Данаил Кирилов положи клетва като министър на правосъдието (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Народното събрание одобри персоналните промени в правителството. Депутатите приеха оставката на Цецка Цачева като министър на правосъдието и избраха досегашния председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов да оглави ведомството.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна пред народните представители, че Данаил Кирилов е утвърден юрист, който последователно е заемал длъжностите областен управител на София, депутат от 42, 43 и 44-тото Народно събрание.

Със 120 гласа „за“ и 15 „против“ предложението за промени в правителството бе прието. След гласуването в зала новият министър на правосъдието обяви и своите приоритети.

„Следваме стриктно актуализираната стратегия за реформа в съдебната система. Ситуацията е изключително благоприятна с оглед положените усилия досега. Има възможност да отчетем значителен напредък“, очаква Кирилов.

Относно промените в законодателството новият министър подчерта, че „има съществени изменения в трите основни процесуални кодекса, които регулират динамиката на съдебната власт“. Според него подобряването на тези режими ще продължи.

Относно заместника му в правната комисия Данаил Кирилов призна, че е участвал в обсъждането на кандидатурите с консултативно становище. Обсъждат се варианти правната комисия да се оглави както от представител на ГЕРБ, така и на други партии.

По повод препоръката на премиера Бойко Борисов да се промени Антикорупционния закон и общинските съветници също да подават декларации за имотното си състояние Кирилов поясни, че работна група е обсъждала това във вторник с представители на Сдружението на общините в България.

„Това, което се съгласиха и представителите на общинската власт, е общинските съветници да бъдат в категорията на чл. 6 от Антикорупционния закон, т.е. да подават подробна имуществена декларация“, допълни министърът.

Тъй като сюжетът на „Апартаментгейт“ вече се прехвърли на полето на съдебната система и позицията на шефа на ВКС, че той ще е „минатият“ ако подаде оставка, Кирилов поясни, че законът трябва да се прилага еднакво за всички.

„По отношение на личните решения не бих коментирал. Смятам, че поведението вчера, което беше афиширано от председателя на КПКОНПИ съответства на закона и дава възможност да се проведе разследване не от КПКОНПИ, а от независимата прокуратура, което да е обективно и съответно компетентно. Виждате, че опозицията вече използва правни основания, които са установени в Антикорупционния закон, което опровергава техните твърдения от повече от две години, че на практика и едва ли не няма никаква възможност за контрол за спазването на закона, виждате, че те са направили искане на повече от една пета от народните представители да започне обсъждане налице ли са факти и обстоятелства за нарушение на закона във връзка с декларирани обстоятелства“,  уточни правосъдният министър. Той е категоричен, че ГЕРБ винаги е реагирал според фактите и закона, но към настоящия случай фактите тепърва ще се изясняват.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети