Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Данаил Кирилов: Темата с Изборния кодекс ескалира под давление на опозицията

Политика

Данаил Кирилов: Темата с Изборния кодекс ескалира под давление на опозицията

Снимка:

Смята, че те ще се опитат да създадат напрежение и по време на самите избори

Темата с Изборния кодекс ескалира под давление на опозицията. Това е част от тяхната цел за създаване на напрежение преди изборите, коментира председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов пред БНТ.

„Не си спомням случай, в който Изборния кодекс или друг парламентарен кодекс да не е изисквал повече парламентарно време. Очевидно е, че темата ескалира под давление на опозицията, очевидно това съответства на техните планове за дестабилизация и създаване на напрежение непосредствено преди изборния процес“, заяви той.

Според Кирилов опозицията ще се стреми да създаде напрежение и по време на самия изборен процес.

Той припомни и че е имало достатъчно време за дебат по темата, имало е работни групи, но е нямало обществен интерес.

„Няма основания да се твърди, че общественият интерес е засегнат по един или друг начин“, категоричен е Кирилов.

„Не бива преференцията да се бърка с мажоритарното гласуване. Трябва да намерим точния баланс между индивидуалните предпочитания и преференциалната система“, коментира още председателят на правната комисия.

По думите му е направено и невъзможното за машинното гласуване.

„Категорични бяха заключенията на ЦИК, че няма да имат възможност да осигурят електронно дистанционно гласуване и целта на Закона за сигурност на системата и тайната на вота не е доказано постигната. По отношение на машините възражението беше за това, че няма как да се изпращат машини в дипломатическите и консулски представителства, на корабите, на подвижните секционни избирателни комисии. Тогава, има го в протоколите на ЦИК, представителят на "БСП за България" колегата Байчев категорично подкрепи отпадането на машините, включително изрази склонност и по отношение на електронното дистанционно гласуване, но когато се влезе в ситуация, очевидно е, че и тезите се подменят, и се търси конфронтация", заяви Кирилов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема