Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Разнобой след промените в Изборния кодекс

Политика

Разнобой след промените в Изборния кодекс

Омбудсманът пуска конституционна жалба срещу поправките

България по Конституция се управлява от многопартийна система, припомни в кулоарите на парламента Спас Гърневски от ГЕРБ. Според него отговорността в изборния процес пада върху партиите и те трябва много внимателно да си подбират кадрите.

„Демократичните партии намират начин по демократичен път да си попълнят редиците с качествени хора. Проблем на елитите има БСП, където Пленумът на социалната партия прелива от милионери, а всъщност политическата ѝ база са социално слаби хора. Няма как в такава партия да няма проблеми. Но демократичните партии намират средното сечение и за нови хора, и за специалисти“, уточни народният представител.

Джейхан Ибрямов от ДПС напомни, че преференцията е факт.

„Няма как на база 7%, както беше досега, листата да бъде преподредена. Ние предложихме този по-балансиран метод, защото няма яснота коя е онази преференция, която е най-добра за дадения вот. Вчера чухте, че по този начин пресичаме и корпоративния вот. Много е лесно на база 12 гласа да изместиш  хора, които са по-напред в дадената листа, без да поставям под съмнение качествата на кандидатите“, подчерта депутатът.

С остър протест срещу орязването на преференциите излезе Елена Йончева.

„Не може да се ползва преференция при този висок праг. На практика това е невъзможно. Тези правила са измислени така от ГЕРБ, че да няма на практика преференциално гласуване“, обяви депутатката от БСП.

Избирателният кодекс претърпя 13-тата си поправка напомни и Омбудсманът Мая Манолова, която бе автор на промените през 2015 г. Заради „орязването“ на преференциалния вот и отлагането за неопределено време на електронното гласуване, тя подготвя конституционна жалба.

„Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лв. 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи“, изтъкна Манолова.

Като празни приказки определи позицията на омбудсмана Валентин Касабов, заместник-председател на НФСБ.

„Този, който иска да се кандидатира, да не ползва името на партията. В противен случай означава подмяна на това, което изповядва съответната партия. Всичко останало, което говори Мая Манолова, са общо взето празни приказки“, завърши депутатът от НФСБ.

Моника Гаджанова  


Коментари (1)

КАКА КУРИ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НЯМА ПРЕФЕРЕНЦИИ-НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ!НЕ МОЖЕ ЕДИН ДЕПУТАТ ДА ВЗИМА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА КОЛКОТО 50 МИНИМАЛНИ МЕСЕЧНИ ПЕНСИИ!КАК СИ ГЛЕДАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ В ОЧИТЕ?!
15.02.2019 19:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още