Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Разнобой след промените в Изборния кодекс

Политика

Разнобой след промените в Изборния кодекс

Разнобой след промените в Изборния кодекс - Tribune.bg

Омбудсманът пуска конституционна жалба срещу поправките

България по Конституция се управлява от многопартийна система, припомни в кулоарите на парламента Спас Гърневски от ГЕРБ. Според него отговорността в изборния процес пада върху партиите и те трябва много внимателно да си подбират кадрите.

„Демократичните партии намират начин по демократичен път да си попълнят редиците с качествени хора. Проблем на елитите има БСП, където Пленумът на социалната партия прелива от милионери, а всъщност политическата ѝ база са социално слаби хора. Няма как в такава партия да няма проблеми. Но демократичните партии намират средното сечение и за нови хора, и за специалисти“, уточни народният представител.

Джейхан Ибрямов от ДПС напомни, че преференцията е факт.

„Няма как на база 7%, както беше досега, листата да бъде преподредена. Ние предложихме този по-балансиран метод, защото няма яснота коя е онази преференция, която е най-добра за дадения вот. Вчера чухте, че по този начин пресичаме и корпоративния вот. Много е лесно на база 12 гласа да изместиш  хора, които са по-напред в дадената листа, без да поставям под съмнение качествата на кандидатите“, подчерта депутатът.

С остър протест срещу орязването на преференциите излезе Елена Йончева.

„Не може да се ползва преференция при този висок праг. На практика това е невъзможно. Тези правила са измислени така от ГЕРБ, че да няма на практика преференциално гласуване“, обяви депутатката от БСП.

Избирателният кодекс претърпя 13-тата си поправка напомни и Омбудсманът Мая Манолова, която бе автор на промените през 2015 г. Заради „орязването“ на преференциалния вот и отлагането за неопределено време на електронното гласуване, тя подготвя конституционна жалба.

„Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 000 лв. 130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи“, изтъкна Манолова.

Като празни приказки определи позицията на омбудсмана Валентин Касабов, заместник-председател на НФСБ.

„Този, който иска да се кандидатира, да не ползва името на партията. В противен случай означава подмяна на това, което изповядва съответната партия. Всичко останало, което говори Мая Манолова, са общо взето празни приказки“, завърши депутатът от НФСБ.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

КАКА КУРИ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НЯМА ПРЕФЕРЕНЦИИ-НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ!НЕ МОЖЕ ЕДИН ДЕПУТАТ ДА ВЗИМА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА КОЛКОТО 50 МИНИМАЛНИ МЕСЕЧНИ ПЕНСИИ!КАК СИ ГЛЕДАТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ В ОЧИТЕ?!
15.02.2019 19:10 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети