Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирилов: Законът за извънредното положение урежда въпросите със сроковете

Политика

Кирилов: Законът за извънредното положение урежда въпросите със сроковете

Кирилов: Законът за извънредното положение урежда въпросите със сроковете - Tribune.bg
Снимка:

Правосъдният министър напомни, че последните 70 години не е имало такова законодателство

Законът за мерките за извънредното положение урежда въпросите със сроковете, а законодателите преценяват кои следва да се ограничат, посочи министърът на правосъдието Данаил Кирилов в хода на дебата по Закона за мерките за извънредното положение.

„Макар досега по никакъв начин да не са засягани основните права, уредени в Конституцията, ние опитахме да отразим тези по-интензивни права, които са ограничени и са посочени в чл. 2. Да, това са главно правата по отношение на свободното придвижване на хора. За да има спокойствие от страна на опозицията, възпроизведохме и част от заповедта на министъра на здравеопазването. Категорично не съм съгласен, че ал. 2 на чл. 2 бил противоконституционен. Всичките правомощия, които са установени по повод и във връзка с издаване на заповедта на министъра на здравеопазването са му делегирани в закон. И в досегашната заповед на министъра на здравеопазването по най-стриктен начин са спазени и законът и Конституцията", коментира правосъдният министър.

Относно критиките, че законът е много пунктуален и имало страшно много текстове, Кирилов подчерта, че негови колеги от кабинета са настоявали за по-голяма изчерпателност.

„Има сектори, както и евентуално и министъра на финансите би казал, които заради скоростта на подготовка на този закон, не можахме да ги отразим в текста, както го внесохме. Имаме възможност да направим допълнение и съобразно да покрием всички аспекти на регулираната материя", увери министър Кирилов.

По думите му този закон е временен закон, който ще действа един месец.

„Пожелавам да сте прави и действително към дата 13 април да се отмени, да се прекрати извънредното положение по силата на изтеклия срок, да не е необходимо законодателният орган на Република България да преразглежда решението си във връзка със срока", изтъкна в зала Данаил Кирилов. Той напомни, че последните 70 години не е имало такова законодателство.

„Вие виждате, че без значение изпълнителна или законодателна власт, с решение на ВСС, съдилищата са затворени. Страните по делата питат: Какво правим при това положение? Затова в този случай трябва да имаме отговор. Този отговор сме го предложили в чл. 3. Чл. 4-ти е изцяло за охрана на имуществените права и интереси на евентуално засегнатите лица", допълни министърът на правосъдието.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети