Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Деница Сачева: Да жертваш отпуската си може да бъде най-малката цена

Политика

Деница Сачева: Да жертваш отпуската си може да бъде най-малката цена

Деница Сачева: Да жертваш отпуската си може да бъде най-малката цена - Tribune.bg
Снимка:

Неплатеният отпуск ще може да се случва по желание на самия служител

Да жертваш отпуската си може да бъде най-малката цена, коментира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на дебата по Закона за мерките за извънредното положение. Тя се аргументира с факта, че днес е третият работен ден от обявяването на извънредното положение, а е така все едно "е обявена война за неопределено време".

"Всеки от нас ще плати цена. Това да жертваш отпуската си ще бъде може би най-малката цена. Това, което се опитваме да направим е да направим така, че в повечето случаи да укрепим на първо място Здравната система и да направим така, че да нямаме много жертви в реален човешки живот", допълни Сачева.

Социалният министър призна, че има текстове, които допълнително ще бъдат предложени, както и този текст, който се отнася до поемането на 60% от заплатата на наетите служители по осигурителния им доход за месец януари. В социалната комисия този текст вече е представен. Официална съгласувателна процедура със социалните партньори е причината текстът да бъде забавен.

"По отношение на неплатения отпуск, още вчера беше обсъдено, че той ще може да се случва по желание на самия служител. Смисълът на това е да бъде запазено неговото работно място", допълни Сачева. Социалният министър подчерта, че по отношение на мерките, които трябва да бъдат взети, част от тях не изискват законодателни решения и те се взимат в ход.

"Дори тази сутрин заедно с колегата ми образователен министър сме обсъдили конкретни мерки как да направим възможна доставката на храна до деца, които са социално слаби и които в момента не посещават училище. Оперативно, правителството ежечасно провежда и предлага различни мерки, така че да може да обхване най-уязвимите и угнетените слоеве", увери Сачева.

По повод мерките за увеличаване на възнагражденията на медиците, Деница Сачева уточни, че те ще бъдат финансирани от оперативните програми.

"На този етап ние не разполагаме с допълнителни средства с ЕК. Имаме свобода да преразпределяме средствата, които в момента са недоговорени по различните оперативни програми. Текстовете в настоящия законопроект ще ни дадат възможност именно за това. По отношение на инструментите, които предоставяме в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, това са различни видове инструменти. Не може за всички хора и всички работодатели и всички служители да има едни и същи мерки. Даваме различни възможности", обясни Сачева.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети