Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Делегацията на ВМРО в Европейския парламент с успех за българите в Косово

Политика

Делегацията на ВМРО в Европейския парламент с успех за българите в Косово

Делегацията на ВМРО в Европейския парламент с успех за българите в Косово - Tribune.bg
Снимка:

„Правата на сънародниците ни навсякъде по света винаги са били водещ приоритет“, подчертават още те

Днес в Комисията по външни работи на Европейския парламент бе гласуван годишният Доклад относно напредъка на Косово за 2021 г. В него делегацията на ВМРО – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, заедно с българската делегация в ЕНП, прокараха изменения, призоваващи да бъде разгледана петицията на българи от регионите на Гора и Жупа, които се самоопределят като българи, и правата им да бъдат гарантирани в закона и на практика., съобщават от пресцентъра на ВМРО.

„В регионите на Гора и Жупа живеят около 15 хиляди българи, които продължават да се борят за запазването на своята идентичност, култура и език. Изменението, прокарано от ВМРО в ЕП, е важна стъпка за това българското малцинство в Косово да получи своето признание на институционално ниво в Република Косово. Подобно признание е и от особено значение, имайки предвид последователните опити на сръбската пропаганда да представи българите в Косово като сърби.

Защитата на правата на българите по света трябва да бъде непрестанна държавна политика и борба за всеки българин. Ето защо ние ще продължаваме да водим тази битка. Както за българите в Македония, така и за българите в Албания, Косово, Украйна и навсякъде по света.“, се казва още в съобщението до медиите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети