Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Джамбазки даде на прокурор Кирил Петков за Македония заради схемата за падане на ветото

Политика

ВМРО: Джамбазки даде на прокурор Кирил Петков за Македония заради схемата за падане на ветото

ВМРО: Джамбазки даде на прокурор Кирил Петков за Македония заради схемата за падане на ветото - Tribune.bg
Снимка:

„Това е национално предателство! Нещо повече - това е квалифициран състав от Наказателния кодекс“, подвертава съпредседателят на партията

„Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки сигнализира Прокуратурата на Република България за извършване на престъпление, описано в Наказателния кодекс, от страна на министър-председателя Кирил Петков. Сигналът се основава на Глава първа от Наказателния кодекс на Република България за умишлена вреда на републиката.“, съобщават от пресцентъра на партията.

Като мотив за подадения сигнал Джамбазки посочва участието на народния представител Станислав Балабанов в предаването „Лице в лице“ по BTV днес. В него депутатът показва в ефир бележка, която, по негови думи, е написана от Кирил Петков. Става дума за лист хартия, откъснат от служебните тефтери на Министерски съвет, върху който Петков е разписал идеите си относно допускането на Република Северна Македония до започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, заобикаляйки утвърдената официална позиция на Република България.

Балабанов показа плана на Петков за РСМ – бележка писана на път за Киев (СНИМКА)

„Предвид факта, че има гласувана рамкова декларация на Народното събрание, която утвърждава наложената от Република България официална позиция, както и предвид потвърждаването на същата тази позиция от страна на Консултативния съвет за национална сигурност, смятам, че с действията си господин Кирил Петков е извършил състава на престъплението по чл. 103, пр. 1, раздел II, Глава първа от Наказателния кодекс, гласяща следното: „Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9“, аргументира сигнала си до Прокуратурата съпредседателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки настоява още главният прокурор на България да използва настоящия сигнал като законен повод за образуване на досъдебно производство срещу Кирил Петков.

В сигнала си той изтъква, че министър-председателят трябва да бъде привлечен, за да има правна възможност да даде обяснения дали е направил опит да извърши умишлени действия, с които да увреди интересите на Република България.


Топ новини

виж още
Актуална тема