Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Денков: Днес изпращаме Плана за справедлив преход

Политика

Денков: Днес изпращаме Плана за справедлив преход

Денков: Днес изпращаме Плана за справедлив преход - Tribune.bg
Снимка:

„Първо, искам да призова всички протестиращи да се вслушат в това, което ще кажем. Голяма част от исканията им се основават на изопачена или невярна информация“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков.

„Крайният срок за подаване на документите в ЕК е утре - 30.09. и няма начин за отлагане - ще се изгубят 3,5 млрд. лв. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи. Изключително важно е да се създадат механизми, чрез които хората, които имат необходимата квалификация да работят отново в същите региони. Затова създаваме предприятия за превръщане на териториите на мините в зони, в които да се осъществяват дейностите - т.н. индустриални зони”, каза още Денков. “Договорихме се, че ще има сериозни социални пакети, ако трябва да се закриват големи предприятия, ще се създават социални пакети“, подчерта премиерът.

Министърът на финансите Асен Василев допълни, че Планът за справедлив преход ще бъде изпратен утре към ЕК.

„Ако миньорите искат да напуснат работа, то ще има социални пакети. Те ще получат 36 заплати“, каза Василев. Той подчерта, че мините и ТЕЦ-овете ще спрат да работят по икономически причини, защото себестойността на енергията, която произвеждат, ще бъде твърде висока и няма да може да се продава така че да има печалба. “Искаме да направим прехода, така че хората да запазят доходите си, да се привлекат достатъчно инвеститори в региона”, уточни финансовият министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети