Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите от правна комисия прехвърлиха Бюрото по защита към правосъдното министерство

Политика

Депутатите от правна комисия прехвърлиха Бюрото по защита към правосъдното министерство

Депутатите от правна комисия прехвърлиха Бюрото по защита към правосъдното министерство - Tribune.bg

Депутатите от правната комисия приеха на второ четене Бюрото за защита на свидетелите да бъде прехвърлено от главния прокурор на правосъдното министерство.

Специфичните дейности на Бюрото по защита включват широк кръг от дейности - предварителна защита, охрана и наблюдение на застрашени/защитени лица, лична физическа охрана по реда на чл.123 от НПК, охрана на прокурори и следователи.

Служители на Бюрото оказват психологическа помощ на застрашени/защитени лица, извършват дейност по международно сътрудничество, информационно-аналитична дейност и редица други.

За първото шестмесечие на 2021 г. Бюрото по защита е обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита. По отношение на 8 от лицата мерките за защита са изпълнявани на територията на България, а за останалите - на територията на други държави.

През 2020 г. е приключило действието на Програмата за защита по 1 дело с 4 защитени лица, а през първите шест месеца на тази година - по 1 дело с 2 защитени лица.

В момента обсъждат втора точка от дневния ред, която включва предложението за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Тъй като само преди няколко минути ще трябва да започне редовното пленарно заседание и част от депутатите вече напуснаха комисията поради събиране на групи и участие в пленарна зала, кворумът в правна комисия отново е на път да се провали. Това принуди ДБ да поискат моментално гласуване без дебати, тъй като има опасност заседанието да се провали. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати