Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие

Политика

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху Закона за Черноморското крайбрежие - Tribune.bg
Снимка:

Не се забранява дивото къмпингуване, а се разрешава и регламентира свободното къмпингуване извън къмпингите

Депутатите отхвърлиха ветото на президента и приеха повторно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

С приетите на 13 юни промени в закона се забрани разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение глобите бяха завишени от 500 до 1000 лв. Приети бяха санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания – от 1000 до 3000 лв., като в този случай може да се конфискува и имущество на стойност от 3000 до 5 000лв. 

Законът беше върнат от президента Румен Радев, защото държавният глава смята, че той става по-рестриктивен. Като мотив той изтъква, че местата за дивото къмпингуване не са определени, няма правила, но се въвеждат строги санкции за нарушаването им. Затова според президента се налага изводът за несъразмерност на санкциите.

Според докладваното от председателя на регионалната комисия Искрен Веселинов на последното си заседание тя е отхвърлила ветото на държавния глава с 13 гласа – „за“, 6 – „против“ и нула – „въздържал се“, като комисията предлага на Народното събрание също да отхвърли президентското вето.

В хода на дискусията Крум Зарков от БСП коментира, че има неразбиране, защото и преди е имало възможност за регламентация на свободното къмпингуване, но тя не е направена, както и сега това се повтаря. Неговата колежка Дора Янкова настоя в закона за туризма да се предвиди поднормативен акт, който да внесе стабилност и да въведе ред при дивото къмпингуване.

„Всички говорим за едно и също. Казвате, че до 6 месеца ще има наредба, но ако тя влезе в съда…Глобяването ще е след въпросната наредба, ако тя изобщо се приеме. Кой ще е водещ – министерството на туризма или министерството на регионалното развитието, кой ще е контролният орган, пак ли общините“, попита Янкова. Тя призова да се приеме ветото, да се отхвърли параграф 2 и 9 в закона и да не се създава излишно напрежение в обществото „с политика на инат“.

Опонира ѝ Димитър Бойчев, народен представител от Бургас, който изрично подчерта, че законът не забранява дивото къмпингуване, а разрешава и регламентира свободното къмпингуване извън къмпингите. Създава се възможност за обособяване на места за временно разполагане на палатки и каравани, което ще става много по-лесно.

„Моите уважения към хората, които избират дивото къмпингуване, но всички се съобразяваме с някакви правила в това общество“, заяви Бойчев и посочи, че в момента се оставят огромни количества отпадъци на места, където има диво къмпингуване. Почистването се извършва от общините със средства на данъкоплатците.

България е единствената страна членка от Европейския съюз, където няма санкции за използването на чужди права.

„Да подкрепим закона, защото в Германия, Малта, Хърватска, Франция, Гърция има забрана за свободно къмпингуване. Глобата в Хърватска е около 406 евро, в Гърция - 300 евро и до 6 месеца задържане за нарушителите. Ще се направи наредба и година и шест месеца след това влизат в сила санкциите“, подчерта депутатът от ГЕРБ.

С 143 ласа „за“, 66 – „против“ и 1 – „въздържал се“, ветото на държавния глава бе отхвърлено в пленарна зала.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети къмпингуване, НС

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети