Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха България да изпрати военна помощ за Украйна

Политика

Депутатите приеха България да изпрати военна помощ за Украйна

Народните представители приеха България да изпрати военна помощ на Украйна. „За“ гласуваха 176 народни представители, 50 се обявиха „против“, а един „въздържал се“.

По време на гласуването групата на БСП начело с Корнелия Нинова вдигна листа с надписи „Не на оръжията! МИР“.

В проекта внесен от ГЕРБ-СДС се предвижда правителството да подготви и внесе проект на решение на парламента за военна и техническа помощ за Украйна, в т.ч. и от наличността с отпаднала необходимост, като принос към международните усилия за подпомагане жертвите на агресията.    

В срок до един месец от гласуване на решението Министерският съвет трябва да извърши преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на страната ни чрез подмяна със съвременни и съвместими със съюзниците отбранителни системи. Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.

МС да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, е записано още в проекта на ГЕРБ-СДС.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети