Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите приеха на първо четене 9% ставка на ДДС за туризма и книгите

Политика

Депутатите приеха на първо четене 9% ставка на ДДС за туризма и книгите

Снимка:

От опозицията обвиниха Борисов, че е предложил промяната, защото се страхува от протести

Народното събрание прие на първо четене законопроекта за 9% ставка на Данък добавена стойност/ДДС/ за хотелиерски, ресторантьорски, кетъринг услуги и книгите, внесен от ГЕРБ.

Искрен Веселинов, съпредседател на групата на „Обединени патриоти“ отбеляза, че секторите транспорт, земеделие и туризъм са най-засегнати от ограничителните мерки по време на извънредното положение заради COVID-19.

„Факт е, че ДДС е намален върху част от туристическите услуги. Заведенията на ресторантьорите не попадат в обхвата на намаленото ДДС“, припомни Веселинов.

По думите му нашият туристически бранш често остава в сивия сектор заради пряката конкуренция със съседите.

„Опитваме се да компенсираме пропуснатите ползи и да направим сектора конкурентноспособен, за повишаване доходите в сектора и запазване на работните места. За ВМРО тази временна мярка, включена в законопроекта, предложен от Красимир Ципов, може да стане постоянна предвид кризата и през следващата година. Ние го подкрепихме и мислим, че така си свършихме работата“, посочи съпредседателят на ПГ на „Обединени патриоти“.

Като един от вносителите на законопроекта депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов разясни, че предложението за промени в закона за ДДС, предвижда намаляване на ставката на ДДС от 1 юли тази година до края на 2021 г.

Относно ваучерите, които се въвеждат за служителите на първа линия в преодоляването на заразата, общият брой легла за настаняване е 15 000, а максималният брой лица, които могат да се възползват е 70 000. Общо около 210 000 души вероятно ще почиват на този принцип това лято.

„Законопроектът е резултат на политическо решение и става дума за временна мярка“, акцентира Ципов.

За лидера на НФСБ Валери Симеонов е напълно оправдано намаляването на ДДС за туризъма, „който принудително беше поставен във фризера и дълбоко замразен“.

„Нормално беше да се обединим, въпреки че мярката е в противоречие с първоначално приетата програма на правителството, но никой не е предвидил тежките последствия от пандемията. Съгласни сме с предложението на ГЕРБ“, подчерта Симеонов.

Социалистът Драгомир Стойнев опонира, че предложението на ГЕРБ за намаляване на ДДС може би противоречи на чл. 60 ал. 1 от Конституцията – хората да знаят какво ще плащат.

„Какво става с приемането ни в чакалнята на еврозоната. Нямаме потенциал за икономически растеж и изоставаме от нашите партньори в ЕС. Финансовият министър ви казва, че идва едно тежко положение. В момента инструментите са при вас“, предупреди Стойнев.

От Левицата настояха премиерът, финансовият министър и заместник-министри да присъстват на дебата в зала. Местата за гости, обаче, останаха празни и това даде повод Димитър Дачев от БСП да заяви от трибуната, че поправката се внася по искане на премиера.

„Дали изпитвате срам, защото това предложение е направено от премиера, воден от мисълта за своя личен рейтинг. Премиерът го направи, защото не обича протестите и се страхува от тях“, посочи Данчев.

В отговор депутатът от ГЕРБ Александър Иванов помоли БСП да не пренася политическите си интриги в ГЕРБ.

Александър Иванов към БСП: Ако във Вашата партия се правят политически интриги, не ги пренасяйте в нашата

Колегата му  Евгени Будинов, който е вносител на поправката в закона за ДДС, дори се защити с дезинфектант от фалшивите новини на БСП като напръска парламентарната трибуна.

Будинов напръска с дезинфектант парламентарната трибуна срещу фалшивите новини на БСП

„Театралните постановки в затворени пространства са забранени“, репликира депутатът от опозицията.

Със 107 гласа „За“, 68 – „въздържали се“ и един – „против“ Народното събрание прие на първо четене промените.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още