Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите с тежък удар срещу домашното насилие

Политика

Депутатите с тежък удар срещу домашното насилие

Депутатите с тежък удар срещу домашното насилие - Tribune.bg
Снимка:

За принудата в условията на домашно насилие - затвор от 3 до 10г.

Народното събрание прие на второ четене промените в Наказателния кодекс/НК/, инкриминиращи домашното насилие. Сред вносителите на законопроекта е и председателят на парламента Цвета Караянчева, която заяви лична ангажираност и съпричастност с проблема.

„ Изключително важни промени, изключително важно послание към всички онези жени и деца, които са малтретирани в къщи. Това е един удар срещу домашното насилие и аз се радвам, че благодарение на работата на правна комисия и благодарение на всички участници в работната група успяхме да постигнем този резултат. Това е стъпка в правилната посока и аз съм убедена, че след като постигнахме такова единодушие по толкова важен закон, пред нас има възможност отново да работим в името на българските граждани единно и да правим добро законодателство“, подчерта председателката на парламента след окончателното приемане на промените в НК.

Промените дават ясен сигнал към жертвите и потенциалните извършители, че подобни престъпления никога повече няма да остават ненаказани, като по същество допълват квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. За първи път с промените се инкриминира и преследването в условията на домашно насилие.

„Категорично, за пръв път се дефинира, това е изцяло нов състав, видяхте, че освен общия състав в две алинеи даваме дефинициите за преследване“, посочи председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов.

Според него целта на промените е да гарантират всеобхватна наказателна защита от всякакви актове на насилие над жени в условията на домашно насилие. Предложените изменения и допълнения подобряват законовата рамка у нас с оглед превенцията и противодействието на тези форми на престъпно поведение.

Създава се и нов параграф 11, като представители на НПО са се съгласили на промяна в чл.182 ал.2 на НК относно състав на неизпълнение на съдебно решение за родителски права. Връща се положението до 2010г. и нарушението ще се преследва по тъжба на пострадалия родител.

С промените се допълват квалифицираните състави на убийство и телесни повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. Вече са включени и случаите на насилствени действия срещу бивши или настоящи съпрузи. С текстовете се дефинира престъплението, извършено в условията на домашно насилие и с промените принудата в условията на домашно насилие ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Автор: Моника Гаджанова

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети