Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Депутатите привикват шефката на ЦИК в парламента

Политика

Депутатите привикват шефката на ЦИК в парламента

Снимка:

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова да запознае депутатите с възможността за провеждане на избори 2 в 1. Това е било решено на Председателски съвет с ръководствата на парламентарните групи.

„Към този момент взехме решение, че следва Камелия Нейкова да ни разясни дали ЦИК би се справила с организацията на избори 2 в 1. Нашата парламентарна група е внесла промени в Изборния кодекс, които са в две посоки – да се броят контролните разписки на машините след изборния ден и гражданите да могат да гласуват и на хартиени бюлетини“, обясни пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя разкри, че и президентът подкрепя броенето на контролните разписки.

Атанасова бе категорична, че не трябва да се позволява да се дават пари за отпечатването на бюлетини, които после се изхвърлят. По думите й сумата е 5 милиона лева. От ГЕРБ-СДС настояват да се върне старата възможност гражданите да имат право да избират дали да гласуват на машина или с бюлетина. На последните предсрочни парламентарни избори машинното гласуване бе задължително в секции с над 300 избиратели. За останалите важеше хартиената бюлетина.

Според Десислава Атанасова избирателите все още не са готови за изцяло машинен вот. Тя смята, че това е повлияло и на ниската избирателна активност.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още