Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Днес решават дали пакетът „Мобилност“ влиза за гласуване в Европейския парламент

Политика

Днес решават дали пакетът „Мобилност“ влиза за гласуване в Европейския парламент

Днес решават дали пакетът Мобилност влиза за гласуване в Европейския парламент - Tribune.bg
Снимка:

Превозвачите от България, Румъния, Латвия, Литва, Полша и Унгария са в протестна готовност

Днес се очаква да стане ясно дали пакетът „Мобилност“ ще влезе в дневния ред на депутатите от Европейския парламент (ЕП). Държавата ни настоява решението за пакета "Мобилност" да се вземе от следващия състав на ЕП. В противен случай превозвачи от България, Румъния, Латвия, Литва, Полша и Унгария излизат на протест в сряда в Страсбург. Очаква се камиони да блокират улиците, а хората да направят жива верига около Европарламента.

Около 400 човека ще са в Страсбург под прозорците на евродепутатите, ако пакетът „Мобилност” мине днес в ЕП, каза изпълнителният директор на Съюз на международните превозвачи Йордан Арабаджиев пред bTV. Най-притеснителните точки за превозвачите от България, а и другите страни от Източна Европа, е изискването автомобилите и шофьорите да се прибират на 20 дни в страната си, а фирмите да плащат европейски ставки.

Миналата седмица министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и негови колеги от Полша, Унгария, Литва и Латвия изпратиха писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Министрите отбелязват, че това е амбициозна реформа на европейския сектор за автомобилен транспорт, но смятат, че по време на процеса на преговорите първоначалните цели са загубени в полза на защитата на националните интереси.

„Бихме искали да повторим, че се опасяваме, че вместо балансирани разпоредби, подкрепящи европейския автомобилен транспорт и подобряващи условията на труд на водачите, тези ускорени процедури могат да доведат до съгласуване на решения, които всъщност ще застрашат ефективното и ефикасно функциониране на този сектор“, пишат министрите.

В писмото се посочва, че налагането на непропорционално задължение за редовно връщане на превозното средство е дискриминационна мярка за държавите-членки, които не са централно разположени. Въвеждането на пълна забрана на редовната седмична почивка в кабината не отчита недостига на подходящи места за почивка. В Европа с налични не повече от 7 000 безопасни и сигурни места за паркиране, а има близо 400 000 камиона, припомнят министрите.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети