Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Донев към Нинова: Не може да имаме собствена политика по доходите, чакаме редовен кабинет

Политика

Донев към Нинова: Не може да имаме собствена политика по доходите, чакаме редовен кабинет

Донев към Нинова: Не може да имаме собствена политика по доходите, чакаме редовен кабинет - Tribune.bg
Снимка:

„По принцип служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително и за тяхното увеличение, а е длъжно да следва заварената политика, включително действащото законодателство“, заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на участието си в петъчния парламентарен контрол.  

Той припомни, че служебното правителство предлага на парламента да приеме т. нар. удължителен закон за бюджета, които да действа до момента, в който съставено редовно правителство предложи свой бюджет.  

„Това, което направи служебното правителство по отношение на доходите, за да може да помогне на българските граждани да посрещнат есенно-зимния сезон, е да отпусне допълнителни 20 млн. лева към лица и семейства, които са извън обсега на подпомогнатите за отоплението през зимата. Допълнително са включени 40 хил. лица и семейства“, отбеляза Донев.  

Служебният премиер допълни, че политиката по доходите е дългосрочна и затова трябва да се разработва и прилага от редовно правителство.

„Към настоящия момент служебното правителство няма право да формира политика по доходите, а прилага политиката такава, каквато е заварена от предходното редовно правителство, с параметрите, които са гласувани от Народното събрание в Закона за държавния бюджет“, каза още служебният премиер.  

Гълъб Донев отговори на въпрос на Корнелия Нинова, която поиска премиерът да обясни какво предлага служебният кабинет за увеличаване на доходите в настоящия момент.

Нинова посочи, че със замразяването на минималната работна заплата на 710 лева в България ще има около половин милион души, които попадат в графата работещи бедни. Тя допълни, че по време на обсъжданията на бюджета от нейната парламентарна група ще настояват за гласуването на нов социален пакет в помощ на гражданите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати