Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гьоков пред Tribune: Ако минималната заплата е половината от средната, то у нас равнището ѝ следва да е 850 лв.

Политика

Гьоков пред Tribune: Ако минималната заплата е половината от средната, то у нас равнището ѝ следва да е 850 лв.

Гьоков пред Tribune: Ако минималната заплата е половината от средната, то у нас равнището ѝ следва да е 850 лв. - Tribune.bg
Снимка:

„Ако минималната заплата е половината от средната, то у нас равнището й следва да е 850 лв.“, коментира за Tribune.bg народният представител от БСП Георги Гьоков.  

„Не само синдикатите и ние искаме повишение на минималната работна заплата и това е постижимо", уточни социалистът. По думите му БСП е подготвила и законодателни инициативи за изработването на механизъм за повишаване на МРЗ, за да може политическите пристрастия по-малко да влияят на определянето й.  

„Трябва обективно да се определя равнището на минималната заплата у нас. Според европейската директива за адекватните минимални работни заплати в ЕС това равнище може да е 50% от средната заплата за страната. Ние сме преценили, съобразно период назад, че можем да предложим 850 лв.", изчисли Гьоков. Той посочи, че единствените, които се противопоставят на увеличението на МРЗ, са работодателите.

„Те имат интерес да не се вдига минималната заплата, но мисля, че едни отговорни работодателски организации в тези времена на инфлация и криза също трябва да седнат на масата и да се договарят“, призова социалистът.

По повод изискванията за членство на страната ни в еврозоната, за което настоява бизнесът, Гьоков припомни, че и там се поставя условието за по-високи доходи на българите, съпоставими с тези на европейците.

„Това е стар български проблем, че ние искаме да се ползваме от положителните страни на демокрацията, на европейската икономика, без да понасяме негативи за определени групи“, отбеляза Гьоков.

Относно предложенията на БСП за промени в Закона за бюджета, които червените ще сложат на масата на преговори с другите партии социалистът бе категоричен, че те са част от документа „Визия за България“ и са сред онези политики, които левицата у нас традиционно защитава и в управление, и в опозиция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати