Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДПС сезира прокуратурата за 13 енергийни дружества, свързани с Иво Прокопиев

Политика

ДПС сезира прокуратурата за 13 енергийни дружества, свързани с Иво Прокопиев

ДПС сезира прокуратурата за 13 енергийни дружества, свързани с Иво Прокопиев - Tribune.bg
Снимка:

От 2010 до 2021 година те са прибрали от „Фонд сигурност на електроенергийната система“ малко над половин милиард лева, посочват от Движението

От ДПС ще сезират прокуратурата за свързаност на 13 дружества с бизнесмена Иво Прокопиев, чрез които според тях е печелил от продажба на електроенергия.

ДПС искат да получат отговори от държавното обвинение по две теми: дали има данъчно облагане и укриване на печалби.

„От публичните регистри установихме, че има 13 дружества, които имат свързаност с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев. Също така е видно пак от публичните регистри, най-вече от годишните финансови отчети и всичко друго, което Агенцията за устойчиво и енергийно регулиране публикува, че „по време на тиранията на ДПС в институциите и в регулаторите“, по негови думи (Иво Прокопиев - б.р.), от 2010 г. насам тези 13 дружества  взимат средногодишно по 50 милиона лева премии“, каза депутатът от ДПС Станислав Анастасов.

„Тоест от 2010 до 2021 година, когато размерът им беше непроменен, тези 13 дружества, свързани с Прокопиев, са прибрали от „Фонд сигурност на електроенергийната система“ малко над половин милиард лева“, посочи още той.

Колко още пари правили дружествата за производство и продажба на ток - от ДПС могли само да гадаят.

Йордан Цонев посочи, че от анализа на публичните данни са забелязали, че има доста сделки, които производители на ток - фотоволтаици сключват с търговци на ток, които после продават тока на борсата. „Поради сложността на схемата, не може да се установи с голяма точност има ли свързаност между определени дружества, които са производители и дружествата, които продават, търговци на ток. Ние ще сезираме прокуратурата по тази тема с тези дружества и със съмненията ни относно свързаност на други дружества с офшорни компании“, отбеляза депутатът.

Едната е, че най- вероятно става дума за избягване на данъчно облагане при сделките между свързани лица, когато тази свързаност е укрита. 

„Втората тема е укриване на печалби, защото във финансовите отчети на голяма част от дружествата има чувствителна разлика между декларирана печалба и приходи, и това не може да го установи друг, освен компетентните органи“, уточни Цонев.

Преди дни пък бизнесменът Иво Прокопиев заяви, че завежда дела за клевета срещу четирима депутати от ДПС - Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов.

Според Прокопиев е срамно народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на „клевети и очевидни лъжи“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети