Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Двама от ИК на Панов се извиниха за издигането му, слушал само пиарката си

Политика

Двама от ИК на Панов се извиниха за издигането му, слушал само пиарката си

Двама от ИК на Панов се извиниха за издигането му, слушал само пиарката си - Tribune.bg
Снимка:
Панов и пиарката Ивет Добромирова

Изключително нисък резултат отбелязва кандидат-президентът Лозан Панов, който вместо на балотажа, за който претендираше, се оказа чак пети след ДПС и „Възраждане“.

Ниският брой гласове изглежда не идва изненадващо за част от хората, които го издигнаха за изборите. Пепи Кънчев и Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“ определиха кандидатирането на Панов като грешка. Те признаха, че са разбрали, че са сбъркали, още когато Лозан Панов заговори срещу Румен Радев. Впоследствие той на няколко пъти ги изумил с отказ да следва обща стратегия и със слушане само на собствената си пиарка.

Публикуваме разказите на двамата без редакторска намеса.

 

Пепи Кънчев, Фейсбук

„Изборите за Президент минаха и вече е време да споделим някои неща от изминалата кампания. Много от вас ми писаха „вие издигнахме Лозан Панов, защо говори такива неща, спрете го, какво правите“ и много други подобни.

Какво всъщност се случи?

Както си спомняте „Правосъдие за всеки“ издигнахме кандидатурата на Лозан Панов за Президент. Бяхме впечатлени  от битките, които той водеше във ВСС срещу чугунено статукво и за някаква реформа отвътре и вярвахме, че като държавен глава ще продължи да го прави.

Учредихме Инициативен комитет, събрахме нужните по закон 2500 подписа в студено и дъждовно време, разкрихме банкова сметка, сформирахме предизборен щаб. Репликата за „фалшивия герой“ тъкмо бе изречена. Тогава събрахме щаба да поговорим за посланията на кампанията. Идеята беше кандидатът и ИК да имаме ясни послания към хората и да бъдат в синфония (на старогръцки означава много звуци заедно като един). Предложихме да включим експерти в областта на геополитиката, темата Северна Македония, отбрана и сигурност да подготвят кандидата, както и ИК за медийните изяви по време на кампанията.

Преходът на говорене от съдия на политик трябваше да стане много бързо. Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си, САМ ще избере кой да го консултира, САМ ще определя програмата си в кампанията и посещенията из страната, САМ ще определя кой член ИК в коя медия ще говори в задължителен синхрон с неговите послания. Това ни беше съобщено  деня на  интервюто на Панов, в което обвини действащия президент, че не е подкрепил парламентаризма и е следвало да проведе разговори с ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство.

Целият ИК и прясно сформиран предизборен щаб бяхме изумени от това негово изказване! Поискахме обяснение. Беше ни обяснено, че посланията сам ще си ги готви, че посещенията в страната ще ги прави заедно с местни представители на ДБ, че ще разчита основно на своята ПР-ка. Разбрахме, че предизборен щаб няма да има, а ИК бе предсрочно освободен. Добре, че това се случи в самото начало на кампанията. Тогава това донесе разочарование, че с такъв ИК наистина имаше надежда да се стигне до балотаж, но и облекчение, че изведнъж се върнахме към обикновения ни начин на живот.

Цялата кампания, която видяхме беше изцяло организирана, проведена и изговорена от самия кандидат без участието и помощта на ИК.

Опитахме и не успяхме. Бяхме на разположение до края въпреки всичко случващо се. Вярвам в лоялността, стискахме зъби и премълчавахме, за да не навредим на кампанията на кандидата.

Искам да се извиня на всички, които  подведох с издигнатата от ИПВ кандидатура. Да, заблудих ви, за което ви моля да ми простите.

От тази кампания научих следните истини:

1. Разбрах, че в една Президентска кампания е възможно образът за кандидата и самия кандидат напълно да се разминават.

2. Научих също, че не можеш да помогнеш  на някой, който не търси помощта ти.

3. Когато даваш непотърсен съвет, получаваш незаслужен шамар.

Ще продължа с усилията си да обяснявам съдебната реформа, да убеждавам политиците, колко тя е важна, гражданския натиск за промяна в Конституцията и законите ще продължи. Надявам се в тази битка да останем заедно!

Успешна седмица на всички!“

 

Емил Георгиев

„Изборите минаха, резултатите са тук, време е за равносметка и тя не е приятна.

Участвах в инициативния комитет, издигнал Лозан Панов като кандидат в президентската надпревара. С убеждението, че издигаме доказал се във времето борец за правосъдие, управленец, достигнал кариерния си връх в съдебната власт, готов да бъде държавник на още по-високо равнище. Проведената от Панов и екипа му кампания ми показа, че съм сгрешил.

Не бях част от този екип, като това се отнася до почти целия инициативен комитет, може би с изключение на един-двама души от него. Още в самото начало след регистрацията на кандидатурите в ЦИК дойдоха медийните участия с неясните и дори стъписващи тези. Разбрахме, че това са отправните точки на кандидата ни, които смята да разгръща и надгражда в своята кампания. Дадохме обратна връзка какви са преобладаващите обществени реакции на дотогавашните му изяви, особено след интервюто пред „Свободна Европа“, помните там - със защитата на парламентаризма и неположените усилия за съставяне на коалиция между ГЕРБ и ДПС. Прие се само за сведение с мотива за оперативната самостоятелност на независимия кандидат, който сам определя всичко и съответно сам отговаря за всичко. Добре, си казахме, кандидатът ни е независим и следва да уважим волята му, щом е такава. Велислав Величков го и каза в свое участие в „Седмицата на Дарик“. От там насетне каквото никой не ни поиска, не сме му и давали.

Останалото го знаете.

Ще видите и други становища, представящи ви фактите другояче. За мен е важно да ви дам своето.

Отчитам участието си в това начинание като грешка, за която съжалявам и се извинявам.

Каузата, стояща зад него, обаче си остава. Тя е по-голяма и по-важна от всякакви кандидатури, заради което и аз оставам с нея.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети