Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След като БСП и ДПС бламираха парламента: Дебатът за машинното гласуване се отлага за вторник

Политика

След като БСП и ДПС бламираха парламента: Дебатът за машинното гласуване се отлага за вторник

След като БСП и ДПС бламираха парламента: Дебатът за машинното гласуване се отлага за вторник - Tribune.bg

Един регистриран не достигна на депутатите да съберат кворум

Липсата на кворум отмени заседанието на парламента, тъй като депутатите на БСП и ДПС бяха в зала, но отказаха да се регистрират. Опозицията отказа дебат по промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинното гласуване да отпадне при провеждането на местни избори през есента.

Опит за събиране на кворум имаше на три пъти. На финала се регистрираха 120 депутати и един глас не достигна, за да се проведе редовното заседание на парламента.

„За съжаление днес не сме пример за подражание. Днес е важен ден. Може би някои от вас не си спомнят, но днес се навършват 28 години от приемането на Конституцията на Република България от VII Велико Народно събрание“, припомни председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Според нея Конституцията е отговорила на очакванията на българските граждани, което не се отнасяло до работата на народните избраници.

Председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова окачестви бойкота на БСП и ДПС като „подли номера“.

„Ще се справим следващата седмица с откриването на кворума с пленарно заседание, на което ще разгледаме предложените промени в Изборния кодекс. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че е по-добре да се борим с аргументи в дебата, вместо с подли номера, които не отговарят на претенциите им за отговорни политически партии“, обеща д-р Дариткова.

Относно това дали ГЕРБ са готови за компромис с машинното гласуване, тя поиска първо да се чуят аргументите в зала. Д-р Дариткова имаше и логично обяснение за поведението на опозицията.

„Нямат въображение, да измислят нещо ново“, обясни тя.

„Ще мине отмяната на машинното гласуване, не препоръчвам на така наречената опозиция да влиза в същата спирала на падението, в която бяха влезли предните няколко месеца“, коментира и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. За него законопроектът има естествен кворум.

„Естествено, че ще мине. Искам да припомня, че от самото начало НФСБ сме заявили категорична позиция против машинно гласуване, тъй като това е най-елементарната форма за манипулиране на избори. Колкото по-рано го разбере обществото, толкова по-добре. Радвам се, че голяма част от политиците го разбраха, защото в началото и ГЕРБ бяха за машинно гласуване“, напомни още Симеонов.

Той се закани, че на опозицията няма да ѝ се размине този път, но не уточни как ще се случи това. На въпрос защо определя опозицията като „така наречена“, лидерът на НФСБ обясни, че всеки си прави своите задкулисни договорки и театрално играе контра на разумните предложения.

Отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота, обяви в кулоарите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Готвят се за кражба и на местните избори. Който не може да спечели по честен начин, се готви да спечели чрез „технология“ на изборния процес“, убедена е Нинова. Според нея ГЕРБ отново са съсредоточени само в това да запазят властта на всяка цена.

Парламентът ще заседава извънредно за промените в Изборния кодекс във вторник.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети