Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова: На евровота 73% от имащите право да гласуват на машини са отказали

Политика

Десислава Атанасова: На евровота 73% от имащите право да гласуват на машини са отказали

Десислава Атанасова: На евровота 73% от имащите право да гласуват на машини са отказали - Tribune.bg
Снимка:

Един глас при машинен вот струва над 57 лева, а с хартиена бюлетина - около 70 стотинки

Минимален е интересът на избирателите към машинното гласуване. Това посочи пред bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Факт е, че данъкоплатците платихме 7 милиона и половина за изминалите европейски избори и за съжаление машинно са гласували само 150 000 български граждани.  Изводът е, че е много минимален интересът за гласуване с машини. За първи път машините се появиха през 2015 година, бяха 50 броя в София, тогава беше експериментално. На президентските избори се появиха по закон 500 машини, тогава гласуваха около 30% избиратели, които имаха право да гласуват. Сега се оказва, че от имащите право да гласуват на 3000 машини 73% са отказали да го направят. Ако водещото е цената, а аз мисля, че не е, то следва да предположим, че за 6000 машини ще се дадат около 20 милиона лева, само за машинните, а има и хартиени бюлетини. Нека да кажем, че по изчисление именно на ЦИК един глас на машина струва около 58 лв, един глас със хартиена бюлетина - около 70 стотинки“, припомни Атанасова.

Тя подчерта и че машинно гласуване няма да има само на местни и парламентарни избори.

Аргументите да отпадне машинното гласуване не са на ГЕРБ и изведнъж проектирани в законопроект. Това са аргументи на база доклада на ЦИК, обясни още депутатът от ГЕРБ. Тя припомни, че докладът е изслушан  в правна комисия, където са присъствали всички политически сили. Докладът е посочил слабостите и наблюдаваните проблеми.

„Най-сериозното притеснение пред ЦИК е, че на предстоящите местни избори има много населени места, където биха се провели избори, първо в два тура, второ, няколко по своя вид - за кмет на голяма община, на район, на кметства, за общински съветници“, обясни Атанасова.

Тя подчерта и че на много малко места има машинно гласуване.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети