Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Правната комисия реши: Без машинно гласуване на местните избори

Политика

Правната комисия реши: Без машинно гласуване на местните избори

Правната комисия реши: Без машинно гласуване на местните избори - Tribune.bg
Снимка:

Окончателното решение ще се вземе от депутатите в пленарна зала

Да няма машинно гласуване на местните и парламентарни избори – това решение бе подкрепено от депутатите в правната комисия на НС. Промените в Изборния кодекс бяха подкрепени от 12 народни представители в комисия, а 9 гласуваха „против“.

Промените бяха анонсирани вчера от ГЕРБ и са внесени заедно с „Обединени патриоти“ и „Воля“. Депутатите се аргументираха с доклад на ЦИК за машинното гласуване на евровота, който показа, освен че има грешки и че гласуването с машини е твърде скъпо.

Против промените се обявиха от БСП.

„До момента чух само технически пречки и доводи за въвеждане на машинното гласуване“, каза депутатът от левицата Филип Попов и се аргументира, че предложението идвало от управляващите.

От ДПС също заявиха, че са против промените в Изборния кодекс. Йордан Цонев заяви, че настояват в СИК броенето да бъде на машини, а не на ръка. Против отпадането на машинното гласуване се обяви и омбудсманът Мая Манолова.

Александър Иванов от ГЕРБ посочи, че настройката на 6000 машини за местните избори би било трудно осъществимо. „Това предразполага застрашаването на местните избори и би довело до касиране на места“, прогнозира депутатът.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи, че взетото решение за машинното гласуване през февруари е било политическо и това не означава, че то е добро.

„В онзи дебат, който не знам дали беше технически или правен, стана политически. Имаше парламентарна група, която демонстративно напусна парламента с пет искания и едното беше във връзка с машинния вот. Ние приехме тези искания. Някой от нашите опоненти да каза „Да, даже прекрасно. Отчитаме, че вие съобразихте окончателното правно гласуване с нашето искане“, припомни Кирилов.

Окончателното решение ще се вземе от депутатите в пленарна зала, като гласуването е насрочено за петък.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп