Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Единодушно: Депутатите одобриха по-ясни правила за партийните субсидии

Политика

Единодушно: Депутатите одобриха по-ясни правила за партийните субсидии

Единодушно: Депутатите одобриха по-ясни правила за партийните субсидии - Tribune.bg
Снимка:

На първо четене сумата се ограничава на 11 лв. на глас, на второ - може да падне и до лев за глас

С тотално единодушие – парламентът даде „зелена светлина“ на поправките в Закона за политическите партии, с които се налагат по-стриктни правила за размера на партийните субсидии.

Повод за промяната в нормативната уредба стана разминаване между сумите, които партиите получават на глас. За 2018 година те са взели с около 6,5 млн. повече пари – или 13,24 лв. вместо 11 лв. на действителен избирател.

170 депутати гласуваха за промяната, която влиза за второ обсъждане в комисия още днес. На нея ще бъде обсъден и лансирания от премиера вариант за допълнително орязване до лев на глас.

Намалението на парите ще влезе в сила със задна дата – 26 май 2016 г. Надвзетите суми ще бъдат възстановявани от бъдещи траншове или директно от партията.

Няма законово нарушение, а техническа грешка“, категорична е председателят на финансовата комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, която напомни, че въпреки критиките на БСП, те също са се възползвали от по-високия размер на субсидията.

Значи БСП ни лук яли, ни лук мирисали, защото и те са получавали тази субсидия“, каза тя по време на дебатите.

БСП пък обвиниха финансовото министерство, че не е сезирало парламента и не видяха проблем в това, че и тяхната партия не е сигнализирала, че прибира повече от необходимото.

От „Воля“ използваха случая да се обявят за още по-сериозно орязване на субсидията и тя бъде отпускана при преминаване на 4%, а не при 1, както досега. Идеята им не срещна подкрепа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати