Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕНП избира кандидата си за председател на ЕК

Политика

ЕНП избира кандидата си за председател на ЕК

ЕНП избира кандидата си за председател на ЕК - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ подкрепят Манфред Вебер за поста

Европейската народна партия (ЕНП) ще избере днес водещия си кандидат за председател на ЕК. За мястото се борят германецът Манфред Вебер и финландецът Александър Стуб.

В конгреса на ЕНП участва и делегация на ГЕРБ, водена лично от премиера Бойко Борисов. ГЕРБ вече обяви подкрепата си за Манфред Вебер.

„При добра мобилизация на европейските избори не трябва да падаме под 6 евродепутати, а всичко над 6 ще е изключително позитивно за Манфред Вебер като председател на Европейската комисия и за това българският еврокомисар да има изключително важен, значим ресор“, коментира зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Манфред Вебер е доказан политик с над 16-годишен опит на европейската сцена, уважаван от всички държави - членки и от всички делегации, независимо от кои политически семейства са. Манфред Вебер е голям приятел на България и е съвсем естествено да подкрепим него, кандидата на Германия - той е от Бавария, а неговата партия ХСС е дългосрочен партньор на ГЕРБ. Манфред Вебер е енергичен, компетентен и всеотдаен на европейската идея", подчерта Цветанов.

От своя страна Вебер посочи, че следващите европейски избори са изключително важни и се радва, че има подкрепата на ГЕРБ.

„Управлението на ГЕРБ в България е много силно. Точно затова се радвам, че ме подкрепиха. Да имаш подкрепата на една такава силна партия помага много в изборната кампания“, заяви Вебер пред БНТ.

ЕНП е и партията с най-много депутати в ЕП, ако и на изборите през 2019 г. това разпределение се запази, то нейният кандидат за ЕК ще наследи поста от Жан Клод – Юнкер.

Преди гласуването на конгреса на ЕНП в Хелзинки реч ще изнесе премиерът Бойко Борисов. Той ще говори непосредствено преди канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Себастиан Курц, както и преди унгарския си колега Виктор Орбан.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати