Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ЕНП избира кандидата си за председател на ЕК

Политика

ЕНП избира кандидата си за председател на ЕК

Снимка:

ГЕРБ подкрепят Манфред Вебер за поста

Европейската народна партия (ЕНП) ще избере днес водещия си кандидат за председател на ЕК. За мястото се борят германецът Манфред Вебер и финландецът Александър Стуб.

В конгреса на ЕНП участва и делегация на ГЕРБ, водена лично от премиера Бойко Борисов. ГЕРБ вече обяви подкрепата си за Манфред Вебер.

„При добра мобилизация на европейските избори не трябва да падаме под 6 евродепутати, а всичко над 6 ще е изключително позитивно за Манфред Вебер като председател на Европейската комисия и за това българският еврокомисар да има изключително важен, значим ресор“, коментира зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Манфред Вебер е доказан политик с над 16-годишен опит на европейската сцена, уважаван от всички държави - членки и от всички делегации, независимо от кои политически семейства са. Манфред Вебер е голям приятел на България и е съвсем естествено да подкрепим него, кандидата на Германия - той е от Бавария, а неговата партия ХСС е дългосрочен партньор на ГЕРБ. Манфред Вебер е енергичен, компетентен и всеотдаен на европейската идея", подчерта Цветанов.

От своя страна Вебер посочи, че следващите европейски избори са изключително важни и се радва, че има подкрепата на ГЕРБ.

„Управлението на ГЕРБ в България е много силно. Точно затова се радвам, че ме подкрепиха. Да имаш подкрепата на една такава силна партия помага много в изборната кампания“, заяви Вебер пред БНТ.

ЕНП е и партията с най-много депутати в ЕП, ако и на изборите през 2019 г. това разпределение се запази, то нейният кандидат за ЕК ще наследи поста от Жан Клод – Юнкер.

Преди гласуването на конгреса на ЕНП в Хелзинки реч ще изнесе премиерът Бойко Борисов. Той ще говори непосредствено преди канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Себастиан Курц, както и преди унгарския си колега Виктор Орбан.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още