Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евгени Михайлов и Калин Сърменов: Тази кампания е доста лесна за определение. Тя е истината срещу лъжата. Мирът срещу юмрука

Политика

Евгени Михайлов и Калин Сърменов: Тази кампания е доста лесна за определение. Тя е истината срещу лъжата. Мирът срещу юмрука

Евгени Михайлов и Калин Сърменов: Тази кампания е доста лесна за определение. Тя е истината срещу лъжата. Мирът срещу юмрука - Tribune.bg
Снимка:

В Инициативния кометет на Радев има 27 агенти на бившата Държавна сигурност

„Един от основните проблеми в България е разделението. То започна преди 30 години и бе направено съзнателно. Крайно време е, че вече започнахме да разбираме, че не бива така. Трябва да се откажем от политически пристрастия и да се обърнем към това, което засяга всички нас”, заяви пред Нова телевизия актьорът Калин Сърменов. Той и Евгений Михайлов са членове на ИК издигнал кандидатурата на проф. Анастас Герджиков за кандидат за президент.

„Тази кампания е доста лесна за определение. Тя е истината срещу лъжата. Мирът срещу юмрука. Зад юмрука на Румен Радев застанаха хора, които харесват този тип поведение. В неговия Инициативен комитет има 27 агенти на бившата Държавна сигурност. Трябва да забравим разделението, което да насаждаме у хората”, каза Евгений Михайлов.

Михайлов бе категоричен, че не бива да забравяме, че беше приет закон, който обяви комунистическия режим за престъпен. „А сега искат да ни представят тайните служби на този режим, че са почтените и ние трябва да се срамуваме, че сме от непочтените, които не сме били съпричастни към тези служби“, допълни още Михайлов.

По думите му това, което компрометира изборния процес е атаката, която е започнала срещу проф. Герджиков още преди няколко дни с фалшиви новини, част от които дори бяха изречени от телевизионни студиа. „От вчера пък има друга атака, че проф. Герджиков бил дал интервю за турска телевизия и започват да цитират това измислено интервю. Всичко това ни води до мисълта, че има голям стрес от тази достойна кандидатура не само на проф. Анастас Герджиков, но и на кандидатът за вицепремиер Невяна Митева“.

По повод други твърдения, че проф. Герджиков нямал гражданска инициатива, защото не взел участие в протестите от миналото лято, Михайлов коментира, че въобще не му е липсвала фигурата на проф. Герджиков до тази на Арман Бабикян, Мая Манолова, Хаджигенов, Дионисии. „До тези, които хвърляха яйца по националния герб и замеряха институциите с камъни, облекчаваха се до стените на Министерски съвет и президентството. Въобще не ми липсваше това присъствие на проф. Герджиков. На мен ми липсва това, което имаше през 90-та година, че СУ тогава като институция, студентите и преподавателите застанаха срещу лъжата на тогавашната фалшификация на първите демократични избори“.

Михайлов припомни за гладните стачки на студентите, защото са искали да живеят в истина, а не в лъжа.

„Тогава аз имах някакво скромно участие със заснетия от мен материал „най-добре е танковете да дойдат. Прочутата реплика изречена от Петър Младенов. Благодаря на студентите от СУ и на всички студенти, които застанаха зад мен и отстояваха да няма президент лъжец. Тогава обаче следовател по делото срещу онази касета и срещу мен беше тогавашния комунистически следовател Бойко Рашков. В продължение на 20 часа ме е разпитвал, 31 години след така наречения преход, този същия Бойко Рашков всеки ден е по телевизията и е вицепремиер на демократична и натовска България, той определя кои са почтени и непочтени, кои са бивши хора. За мен това е една от мотивациите, защото не можеш да кажеш агентите на ДС и номенклатурния апарат на ЦК на БКП са почтените през 2021 година, а всички останали са непочтените. Цялата тази история от миналата година видяхме до какво води, размахания юмрук на президента донесе всички тези последствия сега след година и половина, цялата разруха. Аз съм истински впечатлен от страшно мекото и умно слово на проф. Анастас Герджиков с призивите за наистина обединение, но такова да съгражда. Защото година и половина аз чувам само за разрушения, изчегъртване. Вие казвате за корупция и други неща, но няма нито едно доказателство до ден днешен“, обърна се Михайлов към водещите.

На въпрос дали проф. Герджиков ще може да се еманципира от партиите които го подкрепят, ако бъде избран, Михайлов отвърна, че такъв въпрос не се задава на Румен Радев, когато защитава социалистите и казва, че няма да отстъпи и ще бъде верен на социалистическата партия.

„Не го питате дали се разграничава от всички лъжи, от нарушаването конституцията назначавайки канадски гражданин за министър в служебното си правителство. Проф. Герджиков ясно каза, че не е кандидат на ГЕРБ, но няма нищо против те да го подкрепят и ще търси подкрепя в дясното политическо пространство където е и ГЕРБ като член на Европейската народна партия. Бих се радвал и останалите членове на ЕНП да застанат зад кандидатурата на проф. Герджиков, защото иначе ще означава, че ще подкрепят Румен Радев. На мен интересния въпрос ми е, уважавайки кандидатурата на Лозан Панов е, ако приемем, че условните кандидатури са на проф. Герджиков и на все по-изнервения Радев, кой кого ще подкрепи на втория тур на изборите? Защото това ще определи бъдещето на България“, допълни Михайлов. Той заяви, че не иска всяка Нова година от екрана да му се карат и пет години да слуша погребалните слова на Румен Радев. Режисьорът подчерта, че не знае колко живот му остава, но не иска непрекъснато да му се карат и във всяко слово на президента да не се говори за интереса на България, а за отпадането на санкциите срещу Русия.

„Много бих искал честните социалисти, ако има такива да гласуват за проф. Герджиков, той трябва ли да се разграничи от тях?“, запита Михайлов.

Директорът на „Сатиричния театър“ Калин Сърменов подчерта, че при представянето на проф. Герджиков никой не е застанал от ГЕРБ, за да го принуждава да се врича във вярност на партията или да го предупреждава. Той припомни репликата на Илияна Йотова от преди пет години, че ако Радев застане срещу БСП, то те ще тръгнат срещу него.  

„Това беше категорично махнато от приоритетие. Проф. Герджиков беше първия,т който каза, че търси подкрепа от всички партии. Крайно време е да се опитаме да го направим по този начин, а не със злоба, кал и реваншизъм“, допълни Сърменов.  

Михайлов завърши, че на България й трябва съзидаване, а не изчегъртване. Той сподели, че вчера в залата по време на представянето на проф. Герджиков в залата е имало изключително позитивна енергия, която той от години не е усещал и дори журналистите са били усмихнати. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати