Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Евродепутати ГЕРБ/ЕНП: Петков предава националния ни интерес

Политика

Евродепутати ГЕРБ/ЕНП: Петков предава националния ни интерес

Евродепутати ГЕРБ/ЕНП: Петков предава националния ни интерес - Tribune.bg
Снимка:

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП с остра реакция на думите на Петков от Брюксел за Шенген. Ето и целия текст на декларацията им:

С позицията, че България е изпълнила „номинално” изискванията за членство в Шенгенското пространство, българският министър-председател Кирил Петков предава националния ни интерес, отстояван през годините от всички български евродепутати, независимо от политическите им пристрастия. 

Ние, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП заявяваме, че направеното изявление нанася тежък удар по авторитета на страната ни. То е не само некомпетентно, но и отрича всичко постигнато до момента. Така премиерът не просто се противопоставя на предшествениците си в управлението, а и на европейските ни партньри, които многократно и недвусмислено призоваваха за незабавното приемане на България в Шенген. В множество позиции и доклади и на Европейската комисия, и на Европейския парламент ясно и по категоричен начин е заявявано, че България е изпълнила всички критерии, необходими за членството в Шенгенското пространство. Нещо повече - в резултат от предприетите действия и твърдата и последователна позиция, която изразяваме от години, страната ни получи пълен достъп до Шенгенската информационна система.

Ние, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП винаги сме смятали, че неприемането ни в Шенген е в полза на тези, които искат да превърнат България и Румъния в буферна зона за мигрантите.

Припомняме, че с огромно мнозинство още през 2018 г. беше одобрен т.нар. доклад „Станишев”, който потвърди волята на евродепутатите за приемането на България в Шенгенското пространство, а последната резолюция на ЕП за незабавното влизане не страната ни в Шенген е гласувана буквално преди няколко месеца – на 8 юли 2021 г.

Отбелязваме, че изказването на българския премиер е поредният израз на липсата му на елементарна компетентност по международни и европейски въпроси. Призоваваме министър-председателя спешно да промени подхода си към европейската и външната политика, защото нивото на разбиране „търсачка в интернет” става опасно за страната.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати