Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Фалстарт при прегласуването на вота на недоверие

Политика

Фалстарт при прегласуването на вота на недоверие

Фалстарт при прегласуването на вота на недоверие - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът не събра кворум за страт на работата на Налодното събрание днес. Това се случи и при втория опит и така заседанието се пренасрочи за 22 ноември (сряда), от 9.00ч.

Народните представители от всички парламентарни групи влязоха в пленарната зала, но не всички се регистрираха, с което спънаха започването на пленарното заседание. Регистрираха се едва двама от ГЕРБ-СДС, а от ДПС не се регистрира нито един. Групата на ИТН също не се регистрираха, като същото направиха и от ПГ на “Възраждане”. Единствените, които се регистрираха бяха БСП и ПП-ДБ.

Първа точка е безпрецедентвото прегласуване на втория вот на недоверие към кабинета "Денков". До патовата ситуация се стигна, след като вчера се оказа, че за исканото от опозицията прегласуване, няма кворум.

При първото гласуване на вота участваха 127 депутати - “за” бяха 66, “против” 61, без въздържали се. Малко преди и по време на самото гласуване ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха пленарната зала.

Последва настояване за почивка от страна на БСП, за да може колегите им да се върнат в пленарната зала. “66 народни представители не могат да свалят кабинета, но 166 могат. Ако наистина депутатите от ГЕРБ и ДПС нямат доверие към този пропутински кабинет, нека да заповядат в зала и да го свалят”, призова депутатът от БСП Георги Свиленски.

ГЕРБ-СДС и ДПС не влязоха в пленарна зала при прегласуването, въпреки че имаше 15-минутна почивка, поискана от БСП, за да може двете парламентарни групи да се върнат в зала.

В крайна сметка председателят на НС Росен Желязков направи проверка на кворума, но се регистрираха едва 64 депутати. Наложи се излизане в още една почивка преди прегласуването като след нея ситуацията остана непроменена - ГЕРБ и ДПС отново не влязоха в зала и се регистрираха 63 депутати. Поради липса на кворум Желязков закри заседанието.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети