Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гълъб Донев: Неваксинирани не може да бъдат отстранявани от работа

Политика

Гълъб Донев: Неваксинирани не може да бъдат отстранявани от работа

Снимка:

По думите му не се предвиждат нови социални мерки, ако се въведе локдаун

„Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани, или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може обаче работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите“. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

По думите му служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск:

„Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права“.

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, посочи служебният министър и добави, че при въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки.

Донев коментира, че няма да има технологично време за актуализация на бюджета, а проекта за следващата година ще бъде внесен от служебното правителство в Народното събрание, когато такова бъде съставено.  


Топ новини

виж още

Актуална тема