Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Гълъб Донев: Никой няма намерение да въвежда извънредно положение

Политика

Гълъб Донев: Никой няма намерение да въвежда извънредно положение

Гълъб Донев: Никой няма намерение да въвежда извънредно положение - Tribune.bg
Снимка:

По думите му в момента предишните управляващи ги обвиняват за неща, които самите те не са направили през последните 7 месеца

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот.Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред БНТ.

„Това е меко казано, несериозно твърдение. Нямаме такива намерения“, посочи той по повод на твърденията, че се готви извънредно положение в страната от страна на служебното правителство.

„Аз съм отдавна в администрацията и винаги съм отстоявал принципа да има приемственост - да не се зачерква доброто. За съжаление това, което заварваме, не говори добре. Приемственост - да, но всичко, което е в застой и там където нищо не е направено през последните седем месеца ще придвижим напред“, каза още Донев.

Той коментира и темата дали ще бъдат подновени преговорите с „Газпром", както и интерконектора с Гърция. По думите му правителството на „Петков“ дори е объркало имената в Надзорния съвет на дружеството. Според Донев в момента предишните управляващи ги обвиняват за неща, които самите те не са направили през последните 7 месеца.  

„За месеците септември, октомври, ноември няма газ. Ще положим всички усилия за въвеждане в експлоатация на интерконектора с Гърция. Но, там има много неща, които не са направени през последните 7 месеца. Той /Интерконектора, бел.ред./ няма нито акт 15, нито акт 16. Предишните управници дори са объркали имената на членовете в Надзорния съвет на дружеството, каза още той и добави: Обвиняват ни за неща, които те не са направили нищо през последните 7 месеца. Ще търсим всички начини за подсигуряване на необходимо количество за битовите потребители и бизнеса. Ще обявим търг за доставка на втечнен газ за България. Ще търсим сигурни източници на приемливи цени. По възможност да изключим посредници, за да избегнем увеличение на цената“, обясни служебният премиер.

Донев коментира и социалната сфера и необмислените по думите му мерки на кабинета „Петков“.

„Няма как да имаме други намерения освен мерките приети от Народното събрание по отношение на пенсиите“, каза още Донев, но подчерта, че следващият парламент ще трябва да изчисти определени необмислени мерки, които са били приети от кабинета на Петков.

„Ще работим за членството на България в еврозоната. Преди влизането ни в еврозоната ще трябва да имаме близки до средното ниво на заплатите от тези в еврозоната, подчерта служебният министър-председател.

По повод решението на властите в Москва от днес да изгонят 14 български дипломати Донев поясни, че „четирима от тях са дипломати, други 10 са от техническия персонал“.

„Ние няма да участваме в политическата надпревара. Служебното правителство ще стои еднакво отдалечено от всички политически партии...Свалянето на политическото напрежение се оказа доста сложно“, каза Донев в отговор на въпроса какво ще бъде поведението на кабинета по време на предстоящата предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори насрочени за 2-ри октомври.

Не очаквам да има активно социално недоволство. Не очаквам да има активни социални протести, каза още Гълъб Донев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети