Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ и ДПС са съгласували промените в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене

Политика

ГЕРБ и ДПС са съгласували промените в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене

ГЕРБ и ДПС са съгласували промените в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене - Tribune.bg
Снимка:

Чака се одобрението на Светия синод

ГЕРБ и ДПС са се договорили за промените за Закон за вероизповеданията, които ще бъдат предложени между първо и второ четене.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви след срещата с ДПС, че е получил гаранции от депутата богослов от Движението Йордан Цонев, че Светият синод е съгласен с тези предложения,

Договорено е да се вземе писмено становище, че Светият синод дава съгласието си. Чак след това Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ като съвносители на първоначалния проект ще сложат подписите си под съгласуваните поправки.

Цветанов припомни, че законът за вероизповеданията предизвика различни мнения в обществото. В тази връзка са проведени срещи на Светия синод, както с министър-председателя, така и с българския парламент. Цветанов припомни и спорните моменти в документа.

„Знаете, че там имаше спорни моменти за начина за финансиране, анонимните дарители“, допълни той.

Йордан Цонев от ДПС припомни, че в резултат на няколко работни срещи с участието на всички вероизповедания позициите по проекта на Закон за вероизповеданията са сближени. Към този момент вчера 20ч. е изработен един вариант, който е обединил почти всички предложения на основните вероизповедания.

„ Днес предстои да уточним редакционно още някои текстове, след което ще помолим с г-н Красимир Велчев тези, които участват в работните групи от вероизповеданията да дадат писменото си съгласие. След това ще помолим председателите на ПГ да ги подпишат и до 18ч. да ги внесем, защото тогава изтича срокът“, обобщи предстоящите стъпки Цонев. Той коментира и направените отстъпки от първоначалния проект.

„Правят се всички възможни отстъпки, за да стане реалност законопроекта. Правят се отстъпки и по отношение на модела на финансиране. Правят се отстъпки и по отношение на това, че всички вероизповедания ще получават финансиране, но по различни модели. И по отношение на дарителите – да остане анонимно дарителството, и към чуждите вероизповедания. Въпросът е да започне да работи моделът“, коментира Йордан Цонев.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, също подчерта важността на закона за вероизповеданията и изрази надежда участващите в работната група да успеят да приключат в срок работата си по съгласуването на текстовете между първо и второ четене.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати