Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ към Радев: Той загърби основната си функция да обединява нацията

Политика

ГЕРБ към Радев: Той загърби основната си функция да обединява нацията

ГЕРБ към Радев: Той загърби основната си функция да обединява нацията - Tribune.bg
Снимка:

Демокрация означава да зачиташ вота на гражданите без значение как са го упражнили, посочи Десислава Атанасова

На тържествена церемония днес президентът и вицепрезидентът на Република България Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание.

В рамките на церемонията беше прочетено решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България. След това двамата положиха клетва пред Народното събрание да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

При първите думи от обръщението на президента към нацията, след като положи клетва, ПГ на ГЕРБ-СДС напусна залата. Причината-поредните опити на Радев за разединение. Депутатите от ГЕРБ-СДС бяха провокирани от думите на президента, че първият президентски мандат се е случил в драматично време, в което старият авторитарен модел е стигнал своя апогей.

„Гражданският бунт през 2020 година срещу мафиотизацията на властта извади на повърхността факти и процеси, които тя премълчаваше. И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината“, заяви Радев от трибуната на Народното събрание.

„Винаги сме твърдяли, че демокрацията е зачитане на вота на българските граждани. Ние уважаваме институциите, затова и бяхме в залата при полагането на клетвата от г-н Радев и г-жа Йотова. Считаме обаче, че години наред всички думи за това, че една политическа партия, конкретно политическа партия ГЕРБ и нашата парламентарна група е наричана с всякакви епитети, с опити да бъде чегъртана, влияе не на нас като парламентарна група, а е обида към всички членове и симпатизанти на тази политическа партия. Демокрация означава да зачиташ вота на гражданите без значение как са го упражнили, защото тази президентска двойка е избрана едва с 30% избирателна активност, но и да браниш своите избиратели. Имахме усещането, че вече са взети много поуки, че са разчетени много грешки за поведението назад в миналото и сблъсъка между институциите. Отново повтарям, че за да има работещи институции, трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук, в тази зала. Не трябва да е по оста партии-президент“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията, дадена от Конституцията, да бъде обединител на нацията. Очакваме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин – ще има преосмисляне вече при по-голям политически опит за това каква е ролята на политическите партии и каква е ролята на президентската институция, а ролята на президентската институция е да търси консенсус, българският президент да бъде надпартиен, да кани когато е нужно и когато има нужда от реакция на кризи политическите партии да намират диалог. Това не се случи през последните пет години. Консултативните съвети по национална сигурност не се провеждаха съгласно закона, не се обсъждаха важните теми, които вълнуват ежедневно българското общество“, категорична бе Десислава Атанасова.

Тя припомни, че в момента сме в COVID криза, като новите случаи днес са 11 хиляди, ценова и енергийна криза.

„Това не е тема от дневния ред на президентската институция. Отново се търси начин за конфронтация с политически партии“, категорична бе Десислава Атанасова.

„Очаквахме дори в началото на президентската реч тя да бъде  визионерска, надпартийна. Да не говори за модели, да не говори за чагъртане, да не говори за мафия. Ние представляваме нашите избиратели и колкото по-късно това бъде осъзнато от президентската институция, толкова по-зле, защото ако сблъсъкът в обществото продължи между институциите, това не води до положителни резултати за никого“, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя коментира и лапсуса на Радев в началото на речта му, че първият му мандат бил „подарен“, вместо да каже „поверен“.

„Преди 5 години се твърдеше че г-н Радев е инсталиран от Решетников, признаха го участниците в онази среща, въпреки това българските граждани подариха своето доверие на Радев, въпреки липсата на политически опит и може би затова му бяха прощавани грешките, но той загърби основната функция да обединява нацията. Размаханият юмрук на площада преди повече от година раздели тежко нацията и в момента не се правят никакви усилия това разделение да се превъзмогне. Апелирам отново да се преосмислят думите, които се изричат от най-високата трибуна в държавата ни. Когато се поставят важни за България въпроси, трябва да сме единни. Това единение ни е нужно, но то вече 5 години не се демонстрира и не се осъзна че мястото за търсене на единение и консенсус е именно сградата на президентската институция“, посочи Десислава Атанасова.

„Ние и в началото на работата на 47-ото Народно събрание заявихме, че при всички случаи разполагаме със сериозна експертиза и помощта, която ще даваме на управляващите е да посочваме техните грешки, така че по-бързо да ги поправят, за да има силно управление, има силна опозиция. Това ще продължи. Разбира се, ние ще направим всичките си предложения. На първо място е безпрецедентно, че в средата на януари България няма бюджет. Това означава липса на решения във всички второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, общини, спрени програми, план за възстановяване изобщо не се обсъжда. Бих казала, че е зловещо на фона на всички кризи правителството да не предлага решения. Смятам, че колкото и да сме толерантни към него, е време да преосмислим своята толерантност. ГЕРБ ще бъде в зала по време на гласуването, на която и да е от точките в дневния ред на парламента, ще имаме предложения, ще имаме изказвания, ще имаме позиция, както винаги досега“, посочи още тя.

„Нашият председател е г-н Бойко Борисов. Ако някой от председателите на останалите парламентарни групи, голяма част от които са в оставка, иска разговори за промени в Конституцията, да заповяда в централата на ГЕРБ, на етаж 17, все още сме там. Когато търсим сериозна и градивна реформа, трябва да обсъдим всякакви възможности. В този смисъл всички, които имат такива намерения, са добре дошли със своите предложения“, каза в заключение Десислава Атанасова.



Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети