Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ отговори на Радев: Не ни тревожи датата 4 април, няма да променим изборното законодателство

Политика

ГЕРБ отговори на Радев: Не ни тревожи датата 4 април, няма да променим изборното законодателство

ГЕРБ отговори на Радев: Не ни тревожи датата 4 април, няма да променим изборното законодателство - Tribune.bg
Снимка:

„Кой дръпна конците и кой написна копчето?“, попитаха от ГЕРБ

„Радев показа, че не е в състояние да живее в среда на консенсус. Датата на вота – 4 април е приемлива за ГЕРБ, но имаме и своите притеснения“, каза на извънреден брифинг Тома Биков от управащата партия.  „Радев предложи в оставащото малко време до изборите да бъдат направени промени в изборното законодателство, което засягат неговия фундамент“, допълни депутатът. Той беше категоричен, че няма да бъдат внесени промените, за които президентът настоява. Поясни, че  БСП и ДПС могат да го направят и да преразгледат позициите си. Според Биков промяна в изборното законодателство би нарушила доверието във вота, а от това никой няма интерес. 

Биков остави без коментар встъпителните думи на Радев, защото според него те нямат отношение към вота.

Според Георг Георгиев 4 април не е проблемна дата, но той попита кое е наложило Радев да промени позицията си „Кой дръпна конците и кой написна копчето?“, попита зам.-министъра на външните работи и председател на Младежи ГЕРБ.

„Добре си давам сметка, че президентът трябваше по някакъв начин на четвъртата си година да оправдае нищоправенето в президентската институция , но това не може да се случва за сметка на Изборния кодекс и за сметка на изборното право на българските граждани“, каза Георгиев. „Радев искаше избори есента, а сега казва, че има време. От 2012 г. има решение на съда в Страсбург, който разтълкува решение на българското предходно правителство за въвеждане на промени в Изборния кодекс, в момента президентът иска да нарушим съветите на Венецианската комисия, да сме в разрез с добрите практики на съда по правата на човека в Страсбург, допълни той

„Радев няма навика да мисли за всички български граждани еднакво. Това да чертае разделителни линии, да създава пропасти между нас е нещо, с което вече свикнахме, но макар да казах, че 4 април е добра дата, не мога тук да не изразя леката си тревога от факта, че тази година на 4 април ще бъде католическият Великден, арменският Великден. Българите и в чужбина ще трябва да гласуват, не малко от държавите са и католически, такива, в които Великден се празнува, и това ще създаде проблеми за гласуването най-вероятно.Немалко от държавите са и католически, такива, в които Великден се празнува много тържествено. Това със сигурност ще създаде проблеми пред хората да упражнят правото си на глас“, допълни той.

Малко е безсмислено със седмица по-късно да обяви изборите. Гласуването по пощата трябва да се състои и в трети страни, този процес трябва да имаме време да го комуникираме и с чуждите администрации и пощенските служби, още повече знаете, че много от държавите в света са в абсолютен локдаун, подчерта Георгиев.  По думите му предложенията на Румен Радев за изменения в Изборния кодекс са самоцелни.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (7)

Тартаковер Естествено. Някой да е очаквал нещо различно? Каквото да беше предложил Радев, те щяха да направят обратното. Също като злобен, заядлив и твърде глуповат човек. Президента свика партии от целия парламентарен и извънпарламентарен сектор, за да усети какво искат хората и да поиска от парламента да послуша народа. Герберските примитивни депутати, както и техните слугуващи обаче, бяха решили да правят напук на всичко и на всички, само за да "отмъстят" на президента.
Нищо, така показват истинското си лице, което хората да видят. Едва ли ще им го простят на изборите
14.01.2021 18:38 / Отговор
ГРИПЕН.. ТРЕВОЖИ МЕ, ЧЕ КОРУМПИРАНИЯТ РУМЕН РАДЕВ НЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА ДНЕС.........
РАЗВИТИЕТО На БЪЛГАРИЯ СЕРИОЗНО БЕ ЗАБАВЕНО ОТ ПРОТИВОДЪРЖАВНАТА ДЕЙНОСТ НА ПРЕЗИДЕНТА...
ДОКОГА ЩЕ ГО ТЪРПИМ?
14.01.2021 18:46
Гербераст Ти си много прост бе, никоя партия не опозиционира датата, само картинките дето платформата им на управление е " да свалим ГЕРБ пък после ще видим"!
Тъпака току що даде на Борисов 4ти мандат!
Да ти е честит, отрепко!
14.01.2021 18:54
Възрастен ,който расте на педи ! Ходи на адрес,може да се съгласи да му направиш окарина или някакъв друг народен духов инструмент!Ти така си влюбен в него,че е крайно време да се вземете!
14.01.2021 19:04
Киро Бизона Тараторчо, да ти го напиша и на теб, мухлясал темерут такъв - това е вторият оглушителен и зашеметяващ шамар, който Радев изплющява на тези, които му се кланяха доземи, с тази разлика, че сега не коленичиха и не се пльоснаха на паважа пред президентството! Политическите несретници като МаяМа, Бабикян, Хаджигенов, Татяна Дончева, хеле пък политическата нула Симеон Славчев, „лидер“ на партия МИР! Някой да е чувал за тази партия? А как всички се тръшкаха изборите да бъдат отложени, че да се „подготвели“! Сякаш за два месеца така щяха да се „подготвят“, че да спечелят изборите! Хитрият Минеков се измъкна по търлъци в последния момент и сега ще им гледа сеира! Кажи нещо и за него, ще можеш ли?
14.01.2021 19:11
Таракане, Поздравления! Кратко и ясно ... "Злобен, заядлив, и твърде глуповат човек"! Бих добавил..."зависим ,продажен, и лесно манипулативен"! Като се прибави и ..." Праволинеен , първосигнален", и картинката е пълна! Събира ги всичките за преброяване на "дебилите", и накрая удължи с една седмица! Голямо "мислене" е паднало!
14.01.2021 19:14
То пък трябвало и изборното законодателство да сменят щото Радев е казал. С датата ги притиска за това ли? Аз не мога да приема как всеки коментира изборната дата от гледна точка на това дали е благоприятна или не за неговата партия и гласовете, които ще събере и на никой не му пука за здравето на гласуващите.
14.01.2021 19:23 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати