Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ с ново предложение: Най-възрастният да оглави Народното събрание (ОБНОВЯВА СЕ)

Политика

ГЕРБ с ново предложение: Най-възрастният да оглави Народното събрание (ОБНОВЯВА СЕ)

ГЕРБ с ново предложение: Най-възрастният да оглави Народното събрание (ОБНОВЯВА СЕ) - Tribune.bg
Снимка:

Парламентарните групи не успяха да стигнат до консенсус относно решаване на кризата при избор за предсдедател на Народно събрание.

Според Кирил Петков трябва да се изберат нови правила, в които да бъде заложен предишен опит на кандидата като председател или зам.-председател на парламента, да бъде неконфликтна личност, както и да има високо обществено доверие.   

Даниел Митов от ГЕРБ заяви, че в конструктивен дух би искал да разбере как ще се измери кой е неконфликтна личност. „Ние всички тук до някаква степен сме конфликтни личности, защото политиката сама по себе си е борба за идеи. Как точно и какъв е прага който измерва прага на обществено доверие. Всички ние сме такива щом сме избрани и тук. На мен тези критерии ми се струват трудни за постигане“, заяви Митов. 

Десислава Атанасова разкри, че първото им предложение е било да се избере за председател на парламента най-възрастния, като той ще има зам.-председатели, като и това не било прието. Второто предложение от нейна страна е било първата и втората политическа сила да оттеглят номинациите си и да приемат тази на третата в лицето на Йордан Цонев, който притежава нужния опит, но не е събрало необходимото мнозинство.

„Повече от 30 часа се въртим в кръг, хубавото е, че поне тона ще бъде по-приличен, взаимоуважителен, без грубости и лични нападки. Това обаче ще ни изведе ли от ситуацията – няма. Защото всеки един от народните представители може да прави предложения, без изобщо те да бъдат подчинени на критериите, които предложи г-н Петков. Тези критерии, ако бяха предложени в 47-то НС, г-н Минчев нямаше да бъде избран тогава. Те не могат да бъдат съотносими и обективни. Последният опит който трябва да направим, да превъзмогнем политическото и собствено его и да преодоляваме различията си“, заяви още Атанасова. 

Костадинов заяви, че от „Възраждане“ са предложили да се излъчи човек, който е за първи път в парламента, защото има хора които до някъде отговарят на зададените от ПП критерии, но пък са ярки политически фигури.  

Стефан Янев заяви, че все повече е склонен да се довери на своите колеги от групата и да не участват по никакъв начин в гласуването. Според него е най-добре да не участват докато не се постигне консенсус и да има решение.

Георги Свиленски от БСП пък отвърна, че народните представители са изпратени, за да взимат решения, затова има има бутов „за“ и „против“ и решение с „въздържал“ се няма как да бъде взето. Свиленски припомни, че имат чудесен кандидат, който отговаря на зададените критерии.

Стефан Янев уточни, че не са подкрепили нито един кандидат във вчерашния ден, както е днес, защото не е имало никакви съгласие сред останалите партии.  

Хамид Хамид от ДПС изрази задоволство, че въпреки кризата все пак парламентарните групи за започнали да си говорят с нормален тон. Според него именно Йордан Цонев е най-подходящ за поста, защото има дългогодишен опит в Народното събрание, диалогичен е и може да овладее политическите страсти.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети