Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ГЕРБ внася предложение да не се провеждат вече търгове за студен резерв

Политика

ГЕРБ внася предложение да не се провеждат вече търгове за студен резерв

ГЕРБ внася предложение да не се провеждат вече търгове за студен резерв - Tribune.bg
Снимка:

За целта между първо и второ четене ще се внесат промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация

„Внасяме предложения да не се провеждат вече търгове за студен резерв“, обяви на брифинг в парламента председателят на Комисията по енергетика и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. Това са мощности, за които държавата плаща, за да се включат в енергийната ни система и да започнат да произвеждат електроенергия при проблем с базова енергийна мощност в страната като АЕЦ „Козлодуй“ или ТЕЦ „Марица Изток 2“.

В присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова – Валентин Николов уточни, че внасянето на предложението ще се случи в понеделник. За промените управляващите ще се възползват от отворения законопроект за Закона за местното самоуправление и местната администрация и ще предложат между първо и второ четене чрез него промени в Закона за енергетиката.

„Даваме указания чрез законодателен текст да не се провеждат вече търгове за студен резерв. Те ще бъдат трансформирани“, допълни Николов.

Въпросът с търговете за студения резерв вече е обсъждан и на Коалиционен съвет на управляващото мнозинство.

„Реши се да не се провеждат търгове или да се търсят варианти така, че да не се дава възможност да се предоставят пари на досегашните играчи, които чрез търгове, са вземали част от капацитета на студения резерв. Именно за това внасяме тези промени сега. Те скоро се очаква да минат и се надяваме президентът да не забавя тези текстове, защото има срок във връзка с провеждането на търговете за студен резерв“, апелира председателят на енергийната комисия в парламента.

По думите му има решение на Народното събрание да се търси всякакъв начин изпълнителната власт, да възлагат фактически на ТЕЦ „Марица Изток 2“ компенсирането на недостига на електроенергия при срив на голяма мощност от енергийната ни система. По този начин ще се запазят и работните места в Маришкия басейн.

„Няма да търсим вариант да заменим студения резерв с други вид услуги и да предоставяме пари на същите играчи, които досега са спечелвали на търг именно капацитети, а ще търсим вариант резервът да отиде в държавната ТЕЦ „Марица изток“ 2“, добави още Валентин Николов. Той подчерта, че решението е взето от „Обединени патриоти“ и ГЕРБ.

„Ние го реализираме материално чрез промени в закона и чрез бъдещите решения, които ще вземе министъра със съответните заповеди и във връзка с предложените текстове, които септември месец ще важат за новия начин на отношения в енергетика и начин за механизми за капацитети, в който вече всички могат да участват“, допълни още депутатът от ГЕРБ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети