Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Главният прокурор поиска Конституционният съд да разтълкува разпоредбата за имунитета на президента

Политика

Главният прокурор поиска Конституционният съд да разтълкува разпоредбата за имунитета на президента

Главният прокурор поиска Конституционният съд да разтълкува разпоредбата за имунитета на президента - Tribune.bg
Снимка:

Иван Гешев иска определение за "държавна измяна"

Главният прокурор Иван Гешев е отправил искане към Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента. Това става ясно от съобщение на сайта на КС. 

Конституционният съд образува конституционно дело по искането на главния прокурор, съобщават още конституционните съдии.

Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова, уточняват от съда, но не дават конкретика за повода за искането. В писмото си Иван Гешев е задал 6 въпроса, в това число какво точно е "държавна измяна" и има ли право да разследва държавния глава.

Въпросната разпоредба гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията. Според члена, те също така не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

„Разкриване на смисъла на разпоредбата на чл. 103 от КРБ е необходимо, тъй като нормата е лаконична и не дава еднозначен отговор на поставения с настоящото искане въпрос”, сочат от прокуратурата.

Според Българската конституция имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два компонента: неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване. Предвид еднаквата правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се възприеме като еднакво валидно и за двете фигури.

Смисловото съдържание на въпросния член от Конституцията се разбира нееднозначно, като са изразени противоречащи една на друга тези, категорични са от държавното обвинение.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Съдийката Тази стана професор по партийна линия, няма почти никакви публикации, а да не говорим за цитирания, което е изискване да си учен. Той и Гешев няма диплома за юрист, но ние сме шампиони да се назначават неграмотни, простаци и калинки.
27.01.2020 14:35 / Отговор
ники глания прокурор кога ще раследва всички швейцарски сметки на нашите политици
27.01.2020 18:52 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп