Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Горанов: Ако колегите от БСП смятат, че 1 лев е малко, да кажат колко им трябват

Политика

Горанов: Ако колегите от БСП смятат, че 1 лев е малко, да кажат колко им трябват

Горанов: Ако колегите от БСП смятат, че 1 лев е малко, да кажат колко им трябват - Tribune.bg
Снимка:

Някои от партиите се опитват да извлекат политически дивиденти от темата за субсидиите

Ако колегите от БСП смятат, че 1 лев е малко, да кажат колко им трябват. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по повод на направеното от ГЕРБ предложение за намаляване на субсидиите на 1 лев за глас. Той припомни и че темата за субсидиите се повдига винаги от левицата.

„Някои от системните партиите се опитват да извлечат политически дивиденти от темата за субсидиите. Най-естествено е да отворим този дебат. Ние слагаме на масата това, което голяма част от българските граждани са поискали и да отворим дебата за финансирането на политическите партии по начин, по който един път завинаги да бъде затворен, за да не се поставя с всяко гласуване на бюджета. Всеки път, когато внесем Закона за бюджета, колегите от левицата искат да променим партийните субсидиите“, заяви Горанов пред bTV.

Той посочи и че това предложение е, за да се преосмисли моделът на финансиране на политическите партии. Поясни и че има модели, при които партиите могат да се финансират прозрачно и без да получават субсидии.

Горанов припомни, че субсидиите за партиите възникват по времето на правителството на Сакскобургготски през 2001 - 2002 година.

„Колегите от БСП са чели закона по същия начин. Няма как един финансов министър да понесе цялата отговорност за нещо, което е от 2001 - 2002 година, да не говорим, че въпросът е по-скоро технически, отколкото политически“, посочи той по повод исканата му оставка от левицата.

По думите на финансовия министър, разговорът за оставката му е бил между него и премиера и след анализ са преценили, че няма нужда от оставка.  

Горанов обясни и откъде идва разминаването в субсидиите, получени от партиите.  

„Законът казва, че за всеки глас се дават по 11 лева, в следващи норми обаче се казва, че субсидии от общата маса се дават само на партиите, които имат над 1 процент или имат избран народен представител. Затова се получава едно преразпределение“, заяви той.

Затова е направено и предложението за връщане на сумите.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети