Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Горанов: Предложението за болничния е на управляващата коалиция и е в пакет

Политика

Горанов: Предложението за болничния е на управляващата коалиция и е в пакет

Горанов: Предложението за болничния е на управляващата коалиция и е в пакет - Tribune.bg
Снимка:

Подобна практика има в 2/3 от европейските държави, коментира финансовият министър

„Предложението е на управляващата коалиция и е в пакет. Оттам нататък всичко друго е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията.“ Това коментира в кулоарите на Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с предложението първият ден от болничните да не се заплаща.

„Това е технология. От такъв въпрос няма смисъл. Нито г-жа Стоянова, нито народният представител от ВМРО г-н Ангелов присъстваха на заседанието на политическия съвет, който се  проведе в девет часа в Министерски съвет. Така че и двамата грешно коментират пакета от предложения, който вчера анонсирахме от страна на управляващата коалиция“, заяви Горанов.

„Този пакет съдържа не само тази тема, а и темата за увеличение на минималната пенсия, за осигурителен стаж и възраст, както и мерки, свързани с подобряване на достъпа на деца до детски градини и включването им в задължителен обхват“, посочи той.

На въпрос дали неплащането на първия ден от болничния ще доведе до повече пари за пенсии в държавата, той отговори, че много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби, тъй като подобна практика има в две трети от европейските държави. „Това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване само за няколко години при равен брой заети с близо удвояване на дните във временна неработоспособнос т– от около  8 милиона през 2013 до над 18 милиона в 2019 година. Така че това е един проблем, който със сигурност трябва да бъде адресиран“, обясни Горанов.

Според него години наред си говорят работодатели, синдикати и специалисти и се вижда, че този проблем остава нерешен, така както и проблемът с фалшивите телкове.



Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети