Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христиан Митев: В Конституцията може да се запише, че няма давност за определени приватизационни сделки

Политика

Христиан Митев: В Конституцията може да се запише, че няма давност за определени приватизационни сделки

Христиан Митев: В Конституцията може да се запише, че няма давност за определени приватизационни сделки - Tribune.bg
Снимка:

„Имаше идеи, още от министър-председателя, от колеги от ГЕРБ, в началото на мандата на това Народно събрание, за внасяне на такъв законопроект, около който да се обединят всички политически сили. Става въпрос за промени в Конституцията, където изрично да се запише, че давността отпада в случаите, в които има наказателно преследване във връзка с подобни приватизационни сделки, при които има извършено престъпление. За съжаление тогава те не срещнаха подкрепа от колегите от БСП.“ Това обясни в интервю за Dariknews.bg депутатът от НФСБ Христиан Митев. Той коментира призива на главния прокурор Иван Гешев политиците да поемат отговорност и да дадат възможност на прокуратурата за възмездие, въпреки давностния срок на престъпленията, свързани с приватизацията.

„Нямаше този широк консенсус, който се търсеше, и така и остана идеята в зародиш. Не знам сега, ако бъде поставена отново темата и отново се търси консенсус, дали е променена позицията на опозицията в лицето на БСП“, допълни Митев.

Преди дни стана ясно, че прокуратурата ще направи проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства. Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

„Адмирирам усилията на главния прокурор в тази посока, крайно време беше, ако мога да го цитирам: „След като се объркаха достатъчно нещата, да започнат да се оправят“, включително и в този процес. Досега слушахме само заявки от различни институции през годината за подобна ревизия, а сега на практика се надявам да има реални резултати. И ако не за абсолютно всички сделки да може да бъде потърсено справедливо възмездие, в някои случаи заради изтекла давност, то поне да бъдат установени фактите и истината по тях. Има все още приватизационни сделки, по които ако има извършени престъпления, давността не е изтекла и там може да бъде потърсена и отговорност“, каза още Митев.

На въпрос дали проблемът може да уреди само с поправки в Конституцията, Митев отговори: „По-удачният модел е този, предложен тогава от премиера и от ГЕРБ, с промени в основния закон. Не мисля, че промени в Наказателния кодекс или Наказателно-процесуалния кодекс са удачни. Една такава промяна в Конституцията ще подлежи на съответния контрол за конституционосъобразност, по нея може да се търси становището на Конституционния съд, както направихме, когато променяхме главата за съдебната власт в миналия мандат. Така че има възможност да се търси експертизата на Конституционния съд при една такава поправка.“

„Аз смятам, че има такава правна възможност. Дали и до колко тя е най-удачната, е въпрос на тълкуване. Затова казвам, че ако бъде изработен такъв проект, той може да бъде предоставен за становище на Конституционния съд, както вече има такива прецеденти, или най-малкото да бъде поставен на обсъждане от правната общност, да се чуят различни мнения и тогава вече да се върви към внасяне и приемане. Но преди да се стигне дотам, трябва да сме наясно има ли обединение около тази позиция, около тази идея, преди да я сътворяваме в промени в Конституцията или в наказателното законодателство. Докато няма консенсус, като че ли една такава идея, е обречена на неуспех, без значение кой я предлага и къде се предлага“, каза още депутатът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати