Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Престрелки в НС след проваления трети мандат от БСП

Политика

Престрелки в НС след проваления трети мандат от БСП

Престрелки в НС след проваления трети мандат от БСП - Tribune.bg
Снимка:

„Вече е ясно, че отиваме на избори. Нашата оценка е, че това е в резултат от партиен егоизъм и страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на наистина огромните предизвикателства, пред които е изправена страната. Тежка неадекватност и безотговорност. Питам се как една предизборна кампания ще извади политическата система от това състояние. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов, след като парламентът отхвърли предложението на БСП за управленска програма на парламента до края на година, а от левицата обявиха, че утре ще върнат неизпълнен мандат на президента Румен Радев.

Попитан чий егоизъм визира, Иванов отговори така: „Отговорността със сигурност е на всеки от участниците, но последно на „Има такъв народ“.

„Дори войната която започна и всички последствия от нея не накараха българската политическа система да се отрезви“, възмути се Иванов.

„Демократична България“ се опита да застане на страната на здравия разум и с този капитал ще се явим на тези избори, с тези призиви“, посочи той.

Като логичен ход Иванов определи възможността за общо явяване на изборите с „Продължаваме промяната“.

„Логично е да разговаряме с ПП за предизборна коалиция от гледна точка на голямото електорално припокриване, което имаме. Ако мислим за хората, които представляваме, ние сме длъжни да им осигурим възможност да не се делят. Затова ще направим такова предложение“, посочи той.

Иванов уточни обаче, че предизборни разговори все още не водят.

Съпредседателят на ДБ лансира подобна идея и преди месец, но тогава тя не бе приета от „Продължаваме промяната“.

От думите му стана ясно още, че ако има воля, до края на седмицата парламентът може да намери решение за КЕВР.

„Ние сме внесли законопроект, който с едно изречение в Закона за енергетиката да даде възможност на КЕВР да си определя от своя състав временно изпълняващ длъжността председател, така че да може да функционира. Това решение може и до края на седмицата да бъде прието, ако имаме воля за това. По наше мнение това е най-чистата процедура на фона на това, че първо връщането на Иван Иванов съвсем не е безспорно конституционно, второ и самият г-н Иванов публично казва, че не иска да се връща“, каза още съпредседателят на ДБ.

„Глупостите на БСП не ми се слушат. Ако има правителство, има мнозинство, съответно има и управленска програма, която да подкрепим. В момента няма правителство, няма мнозинство, няма преговори. Този парламент си заминава. Ние няма да подкрепим това правителство, защото Христо Иванов, знаете, с онзи прекрасен запис унищожи преговорите. Оттук нататък парламент няма да има“. Такъв коментар направи председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов пред журналисти в парламента за ситуацията, след като депутатите отхвърлиха в дневния ред на Народното събрание да влезе законодателната програма, предложена от БСП, а Георги Свиленски обяви, че утре третият мандат ще бъде върнат на президента неизпълнен.

Тошко Йорданов обясни, че ИТН са предложили на БСП два варианта за решение за Комисията за енергийно и водно регулиране, която от миналата седмица остана без председател заради решение на Конституционния съд.

„Единият вариант е с решение на НС ние да оторизираме някой от членовете на КЕВР да е временно изпълняващ длъжността до избор на нов председател. Вторият вариант е председателят на НС да изпрати писмо до КЕВР и казва, че просто трябва да се изпълни решението на Конституционния съд, тоест председател трябва да е бившият – Иван Иванов. Такъв е законът. И в двата варианта нещата можеше да се случат днес, те отказаха и после хвърлят вината върху нас. Писна ми да лъжат постоянно! Това се случи на Председателски съвет, има запис“,  посочи Йорданов.

„Докато се избере председател КЕВР е с вързани ръце, а така ще може да работи. Ние блокираме КЕВР“, отбеляза Йорданов.

По думите му оригиналният закон за промените в КЕВР, изготвен от „Има такъв народ”, е бил изтеглен преди време, а причината – шефът на кабинета на Кирил Петков.

„Лена Бориславова, опищя Вселената тука на Ива Митева да крещи, за да се махне параграф 7 ( бел.ред. в който пише, че изборът на нов шеф на КЕВР става 14 дни след влизането на закона в сила). Ние бяхме на коалиция и въпреки недоволството на Ива изтеглихме закона и сега той падна в Конституционния съд. Да си сърбат попарата. Аз какво да направя сега за тяхната тъпотия, че ще се върне Иван Иванов?“, попита Йорданов.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Радослав Рибарски каза, че коалиционните партньори са приготвили ясна програма с точно разписани приоритети. Той напомни, че оттук нататък топката е у президента Радев, който трябва да реши кога да разпусне парламента.

„Ние продължаваме нашата работа. Сигурно е вече, че вървим към предсрочни избори, сега президентът трябва да реши кога ще разпусне Народното събрание“, заяви Рибарски.

По думите му от ПП имат готовност за внасяне на процедурата за избор на нов председател на КЕВР.

„Десни болшевици, прегърнати с комунисти, се опитват по всякакъв начин да задържат узурпираната от задкулисието власт“, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той заяви, че е бил изненадан от опита на БСП в дневния ред на Народното събрание да бъде включено отхвърленото днес от опозицията предложение за управленска програма и законодателна дейност на парламента до декември.

„1991 година комунистическата Конституция беше отменена, член 1 вече го няма, темите за партийни форуми се разглеждат на партийни форуми, не в Народното събрание. Водещата роля на Комунистическата партия вече я няма. За нас до някаква степен е и разбираемо, защото се нагледахме на опитите за реставрация на комунизма от десните болшевици и столетницата комунисти“, заяви той.

Попитан кога според него президентът трябва да разпусне парламента с оглед належащия избор на председател на КЕВР, Карадайъ посочи: „Тези, за които нарушаването на законите на страната стана емблема – говоря за провала на Прокопиев и тази власт на лъжата, не пожелаха днес да се реши този въпрос. Така че няма никаква надежда, че утре може да се разглежда този въпрос. Напротив, от едни записи видяхме, че десни болшевици, прегърнати с леви комунисти се опитват по всякакъв начин да задържат узурпираната от задкулисието власт“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати