Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Христо Иванов: Няма тайни договорки да вдигнем ветото по отношение на РСМ

Политика

Христо Иванов: Няма тайни договорки да вдигнем ветото по отношение на РСМ

Христо Иванов: Няма тайни договорки да вдигнем ветото по отношение на РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Няма да има предсрочни избори към момента, 100% в рамките на следващите четири години не мога да ви обещая, каза съпредседателят на ДБ

„Тайни договорки да вдигнем ветото по отношение на Република Северна Македония няма и не може да има, тъй като решението за евентуална промяна в българската позиция и някаква договорка може да бъде взето само от Народното събрание. Ние имаме рамкова позиция на България, която обвързва правителството. Потвърдили сме я по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема каквито и да е ангажименти. И тази легенда не работи за никого в интерес на истината. Надявам се, че емоциите ще минат. Сложно е в коалицията, винаги съм го казвал, има емоции, хора сме всички, но трябва да се поеме отговорността и се надявам, че сега доста се е успокоил тонът“. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по повод вчерашното обвинение от лидера на ИТН Слави Трифонов, че премиерът Кирил Петков тайно е поел ангажимент България да пусне Северна Македония за преговори в ЕС.

Иванов потвърди, че по-рано днес е бил на среща в Министерския съвет между коалицията и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Той посочи, че темата РСМ е била обсъждана и там.

„Тъй като срещата беше преглед на всички теми, които интересуват и нас, и Европейската комисия, стана дума и за Северна Македония, където ние много ясно обяснихме колко е сложна темата, какво пише в рамковата позиция на парламента, че промяна може да има само с решение на парламента, това беше изрично обяснено на нашите европейски партньори и че ако изобщо се върви към някаква промяна, тя трябва да минава през много сериозен ангажимент от страна на европейските институции да защитават нашата позиция. Защото тук не става дума просто за спор между България и Северна Македония, а между България като членка на ЕС и една страна, която е кандидат“, подчерта Христо Иванов.

„Няма натиск, няма извиване на ръце. Тези легенди, които самите нас ни поставят в унизително положение, нямаме никакъв интерес сами да си ги възпроизвеждаме. Нашите европейски партньори търсят начин да си помогнем. Трябва да защитим ясно националните си интереси, но това включва и, винаги съм го твърдял, Северна Македония да стане член на европейското семейство заедно с нас“, категоричен бе Иванов.

Той увери, че сега няма опасност от предсрочни избори.

„Няма да има предсрочни парламентарни избори към момента, 100% в рамките на следващите четири години не мога да ви обещая, но сега няма да има. Това, което видях и днес, че колкото и спорни теми да има, колегите осъзнават отговорността, която имаме към управлението на страната и споровете ще бъдат решени“, подчерта съпредседателят на ДБ.

На въпрос дали са поставяни срокове за начало на преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС, той отговори така:

„Срокове никога не могат да бъдат поставяни на България. Има реалности, с които трябва да се съобразяваме от най-различно естество, но никой не може да ни поставя на нас срокове и не са поставяни такива“, категоричен бе Христо Иванов.

Попитан дали прави връзка между „тези легенди“ и напрежението около избора на нов управител на БНБ, той посочи:

„Вкарвате ме в интерпретации. Очевидно е, че има много сложни решения, които трябва да се вземат, очевидно е, че изборът на шеф на БНБ също е част от факторите, които създават напрежение. Надявам се и призовавам това да бъде решено конструктивно в рамките на коалицията и мисля, че виждам стъпки в тази посока“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети